Liga Studenţilor din Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (LS IAŞI) a participat sâmbătă, 10 mai a.c., la Garden Party-ul organizat de Casa Regală a României la Palatul Elisabeta din Bucureşti, cu ocazia sărbătoririi Zilei Regalităţii (10 mai).

LS IAŞI a promovat atât drapelul României Mari cu cifrul Majestăţii Sale Regele Mihai I al României, cât şi imaginea României Mari (Reîntregite) ca realizare a monarhiei româneşti, cu diferite ocazii, fie că a fost vorba de proteste, acţiuni comemorative sau conferinţe ştiinţifice.

Din nefericire, nici anul acesta Majestatea Sa Regele Mihai şi Majestatea Sa Regina Ana nu au putut fi prezenţi la manifestările închinate zilei de 10 mai. Din partea Casei Regale au participat Alteţele Lor Regale, Principesa Moştenitoare Margareta, Principele Radu, Principele Nicolae şi Principesa Maria.

Membrii actuali ai Ligii Studenţilor (LS IAŞI) au avut onoarea şi plăcerea să o cunoască pe Alteţa Sa Regală, Principesa Moştenitoare Margareta, care, în 1997, a participat alături de Majestatea Sa Regina Ana a României, la o serie de manifestări închinate Familiei Regale, organizate de ligă.

LS IAŞI este singura organizaţie studenţească cu caracter sindical din România, care conservă atât valorile tradiţionale ale mişcării studenţeşti româneşti din anii ’90, cât şi cele de dinainte de cel de-al Doilea Război Mondial, printre care la loc de frunte se află respectul faţă de monarhie şi de Majestatea Sa Regele Mihai I al României.

În cultura noastră organizaţională este adânc împământenită conştiinţa faptului că în greii ani care au urmat după 23 august, studenţii au luptat din răsputeri pentru susţinerea monarhiei şi a Majestăţii Sale Regelui la conducerea României, eliminarea lor din societate făcându-se brutal prin arestarea şi încarcerarea lor în puşcării şi lagăre de muncă, prin intermediul Securităţii.

Prin intermediul proiectului Facem istorie, proiect de istorie şi identitate a mişcării studenţeşti, LS IAŞI cultivă constant memoria foştilor deţinuţi politici anticomunişti, care, în mare parte, au participat la manifestările pro-monarhiste din perioada anilor 1944-1947. În plus, LS IAŞI promovează ataşamentul pe care îl avea Liga Studenţilor din România, la începutul anilor ’90 faţă de Casa Regală şi Majestatea Sa Regele Mihai I, care astăzi, din păcate, nu mai există la nivelul structurilor studenţeşti.

Ziua de 10 mai a reprezentat în istoria modernă şi contemporană a României un moment important, având o semnificaţie întreită: venirea principelui Carol I la tron (1866), promulgarea independenţei de stat a României (1877) şi proclamarea Regatului şi încoronarea domnului Carol I ca rege al României (1881), fiind din 1866 până în 1847 Ziua Naţională a României.

„Royal Garden Party – ziua de 10 mai, o zi memorabilă prin care Liga Studenţilor a fost prezentă trup şi suflet. O ocazie prin care Liga a avut de caştigat foarte mult prin intrevederea preşedintelui ligii cu Principesa Margareta, ceea ce va duce la consolidarea Ligii cu Casa Regală, un lucru deosebit de important. Ca membru activ, am fost onorat să particip la o asemenea întâlnire selectă.” – Iustin-George Lupu-Marinei, membru activ

„Despre «The Royal Garden Party» pot spune că este exact cum ți-ai imagina, o petrecere într-o grădină. Dar, nu orice petrecere și nu orice grădină. La Palatul Elisabeta, invitații erau printe cei mai faimoși și influenți din România, cat și oameni de seamă din înalta societate europeană. Se putea observa o atenție la detalii incredibilă, totul fiind pus la punct cu minuţiozitatea unui ceasornicar. Eram înconjurată de domni respectabili și doamne ce urmau eticheta cu strictețe, de tot ce semnifica «Royal». O onoare!” – Cristiana Pîclă, membru activ

„Mi-a plăcut foarte mult privirea aruncată într-o altfel de lume și sunt recunoscatoare pentru șansa de a fi ajuns acolo, mai ales că a venit totul pe neașteptate și nu mi-am dorit-o niciodată în mod absolut, nici prin gândurile mele idealiste nu s-ar fi înfiripat o asemenea idee.Bunul gust, rafinamentul, tradiția și autenticitatea sunt cuvintele cheie care definesc acest mare eveniment! Evenimentul a arătat ceea ce trebuie să fie cu adevărat Ziua Regalității: un moment al bucuriei, al unirii, și al mândriei. Demnitatea cu care românii au răspuns acestei sărbători este o lecție de comportament, de echilibru și de înțelepciune.” – Andrada Sahlean, secretar general