Liga Studenţilor (LS IAȘI) a depus în cursul zilei de ieri, 26 iunie, un memoriu adresat Senatului şi Consiliului de Administraţie al UMF Iaşi împotriva majorării taxelor de studiu și în vederea soluționării tuturor celorlalte revendicări ale studenților. Acesta a fost asumat în timpul protestelor din data de 21 iunie și a fost semnat de un număr de 517 studenţi ai UMF Iaşi.

În baza art. 51 din Constituţia României şi a Ordonanței de Guvern 27/2002 privind reglementarea activității de soluționare a petițiilor, orice persoană fizică sau juridică are dreptul de a petiţiona. Atât la solicitarea colegilor noștri viitori medici, actuali studenți ai UMF Iași, din cadrul organizației, cât și a tuturor studenţilor UMF Iaşi care ne-au cerut sprijinul, am pus la dispoziție, în sprijinul revendicărilor studenților, toate resursele LS IAȘI și întreaga logistică de care dispunem.

vezi memoriul AICI

În total, 517 studenţi ai UMF Iaşi au semnat acest memoriu, dintre care 351 au semnat olograf, iar 166 au transmis semnăturile online, în condițiile în care unii studenți se află încă în sesiune, iar alții au intrat deja în perioada de vacanță. Amintim pe această cale că în data de 21 iunie, peste 200 au protestat în faţa instituţiei faţă de decizia majorării taxelor de şcolarizare şi faţă de toate celelalte probleme semnalate. Între timp, a fost lansată și o petiție online, care a strâns până acum peste 650 de semnături: https://goo.gl/k1sNfb

Conducerea UMF Iași a mințit din nou studenții și opinia publică, afirmând că majorarea taxelor este o măsură introdusă pentru a elimina „concurența neloială” dintre universitatea ieșeană, care practică taxe mai mici, și celelalte universități de medicină și farmacie din țară, cu taxe mai mari, invocând legislația în materie de concurență. Atât legea nr. 21/1996 a concurenței, cât și reglementările europene, mărginesc domeniul de aplicare al legii la întreprinderi sau asociații de întreprinderi, precum și la autoritățile și instituției administrației publice centrale sau locale. Universitățile nu intră în această categorie, prin urmare nu este posibilă sesizarea Consiliului Concurenței întrucât legislația în materie nu se aplică!

 

UMF Iași se folosește de organizațiile studențești recunoscute prin cartă pentru mascarea problemelor din instituție

În același timp, LS IAȘI condamnă vehement modalitatea prin care conducerea UMF Iaşi se foloseşte de organizaţiile studenţeşti care activează în cadrul universității şi în acelaşi timp acuză cu fermitate lipsa de verticalitate a conducerii acestor organizaţii. Considerăm că o atitudine contemplativă şi de resemnare admirativă faţă de autoritatea structurilor de conducere ale UMF Iaşi nu este şi nu a fost niciodată o soluţie, iar una dintre gravele cauze dar și repercusiuni a acestei atitudini o constituie tocmai retrogradarea, practic, a UMF Iaşi, de către ARACIS, de la instituţie cu „Grad Ridicat de Încredere”, la doar „Încredere”.

 

Organizațiile studențești din UMF Iași sabotează revendicările studenților pe care îi reprezintă

Prezenți în cadrul unei audiențe la rectorat, reprezentanții organizațiilor studențești din UMF Iași au ajuns chiar să ceară scuze conducerii universității pentru „manifestările de tip protest” inițiate de către colegii lor, iar ulterior aceste scuze au fost făcute publice, așa cum se arată într-un comunicat publicat pe pagina facebook a Societății Studenților Mediciniști din Iași. Condamnăm modalitatea în care organizațiile studențești din UMF Iași lovesc în studenții protestatari încercând să saboteze inițiativa sănătoasă a studenților de a se opune majorării abuzive a taxei de școlarizare și celorlalte revendicări ale studenților UMF Iași!

 

SSMI, SSFI, SSSI și ASB, paravan pentru neregulile din UMF Iași

Organizațiile studențești din UMF Iași au depus chiar și un alt memoriu, fără a fi asumat public de către studenți sau semnat de aceștia, în care elimină flagrant principala revendicare a studenților, cea îndreptată împotriva majorării taxelor de studiu.

„Majorarea taxei universitare este o decizie care nu a putut fi negociată sub nicio formă, decizia și votul din Ședința de Senat din data 14 iunie 2017 rămânând din păcate în picioare. Am argumentat Domnului Rector faptul că această hotărâre trebuie implementată începând cu promoția care începe în acestă toamnă anul universitar, însă dumnealui este de părere că atâta timp cât există o reclasificare anuală a studenților, nu ar trebui să existe diferențe între anii de studiu, argument pe care noi l-am considerat nepotrivit contextului, însă nu am avut dreptul la replică”, se arată în același comunicat al SSMI.

Condamnăm ferm atitudinea UMF Iași care folosește drept paravan organizațiile studențești  recunoscute prin Carta Universitară încurajând lipsa de verticalitate a acestora în acest mod. Considerăm că poziția publică a acestor organizații este jenantă pentru însăși comunitatea academică din care fac parte, iar prin atitudinea umilă adoptată, nu reprezintă drepturile și interesele legitime ale studenților UMF Iași, ci scot în evidență vulnerabilitatea și slăbiciunea deja împământenite ca tradiție în aceste organizații.

 

Coaliția pentru Universități Curate: UMF Iași, o universitate de 2 stele

O cercetare din 2016 a Coaliției pentru Universități Curate, care arată controlul corupției din universitățile din România, oferă UMF Iași, în baza informațiilor transmise chiar de către universitate, o notă de 5,94, față de 7,94 cât a primit UMF Tg Mureș.

În cadrul cercetării se precizează faptul că un scor de cinci nu reflectă doar o universitate de cinci, ci reflectă o capacitate de doar 50% în a asigura integritatea indispensabilă unei educații de calitate! Practic, înseamnă că una din două teze de licență, dizertație sau doctorat riscă să fie plagiată sau că jumătate din rezultatele evaluării studenților pot fi puse sub semnul întrebării.

UMF Iași este, din păcate, tot conform acestei cercetări, o universitate de 2 stele. Acestei categorii îi este recomandată realizarea unei strategii individuale de creștere a integrității și calității, care trebuie să fie sprijinită de către studenți și de către corpul profesoral. Universitățile de patru stele, care se apropie de un standard real de transparență și care depășesc UMF Iași din acest punct de vedere, sunt UMF Cluj-Napoca și UMF Târgu Mureș.

„Dacă tot se dorește într-adevăr competiție între universități, aceasta ar trebui să se bazeze pe calitatea actului didactic, pe profesionalismul, corectitudinea și dăruirea absolvenților, pe numărul de articole științifice publicate, pe numărul de studenți implicați în proiecte de cercetare și nu pe sumele de bani încasate de la tineri, cu scopul de a-i face pierduți, fără să fie investiți în folosul studenților.” a declarat Dragoș Bălănici, student al UMF Iași.

„Înțelegem riscurile reprezentării studențești însă, cu toate acestea, nimic nu poate scuza lipsa de verticalitate de care au dat dovadă organizațiile studențești de la UMF care lovesc în permanență, atât în fața conducerii universității, cât și pe pagina de facebook a evenimentului-protest din 21.06.2017, în demersurile deja începute de către studenții mediciniști ieșeni. De unde această împotrivire la luarea unei poziții ce denotă verticalitate și demnitate? Acum, când deja a fost începută o luptă de reafirmare a studenților, când ne-am poziționat ferm în fața oamenilor de la care avem pretenția să se rezolve problemele pe care le-am expus, unii dintre studenții care ar trebui să reprezinte drepturile și interesele colegilor se opun acestui demers și apelează la o întâlnire cu domnul rector, fără niciun fel de consultare publică, care a închis  din partea UMF Iași orice canal de discuție. Ba, chiar, își cer și scuze că protestul a avut loc și că studenții sunt revoltați! Dialogul amiabil este o modalitate bună de remediere a unui conflict, atâta vreme cât conducerea universității nu profită de autoritatea publică cu care este investită, în detrimentul studenților, cu încălcarea dreptului acestora de a fi considerați parteneri egali în procesul educațional. Ni s-a confirmat din nou faptul că UMF Iași caută să distrugă orice încercare de împotrivire la actele de administrare total neechitabile pe care le adoptă fără nici un fel de transparență sau fundamentate pe minciuni!” a declarat Cosmin-Teodor Cotos, vicepreședinte al Ligii Studenților (LS IAȘI).

„Regretăm nespus faptul că organizațiile studențești recunoscute prin Carta Universitară a UMF Iași au ajuns să își ceară public scuze în fața conducerii universității pentru că studenții pe care îi reprezintă au avut curajul să se opună măsurilor abuzive de majorare a taxelor adoptate de către această instituție. Astfel, vedem concret cum, în lipsa unei atitudini demne și jertfelnice față de nevoile și problemele colegilor, rădăcinile corupției se extind extrem de departe, până la cei care ar trebui să reprezinte interesele studenților.Este un fel de «fenomen Pitești», în care studenții reprezentanți sunt obligați să își saboteze propriii colegi, spre folosul persoanelor din structurile de conducere ale universității.” a declarat Silvian-Emanuel Man, președinte al Ligii Studenților (LS IAȘI).

 

foto: captură ProTV