Consiliul Județean Iași a ajuns implicat în jocurile politice din stânga Prutului prin aprobarea în ședința din 25.05.2022 a unui acord de cooperare între Județul Iași și Raionul Orhei din Republica Moldova, la propunerea lui Dinu Țurcanu, reprezentantul partidului pro-rus și anti-românesc ȘOR, condus de oligarhul corupt Ilan Șor. Liga Studenților (LS IAȘI) îi solicită președintelui CJ Iași, Costel Alexe, să nu semneze acordul de cooperare. Organizația consideră că membrii Consiliului Județean Iași au fost atrași într-o cursă de către reprezentanții ȘOR și le solicită să revină asupra deciziei, adoptând o nouă hotărâre prin care să anuleze acordul de colaborare, pentru a nu periclita interesele strategice românești în Basarabia.
O strategie similară, prin realizarea de acorduri de cooperare și înfrățire, a adoptat și primarul pro-rus al Chișinăului, Ivan (Ion) Ceban, însă acesta a fost refuzat, în final, de către municipiul Constanța. Liga Studenților (LS IAȘI) consideră că președintele CJ Iași, Costel Alexe, trebuie să procedeze identic, după cum a procedat și primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac.
Formațiunea politică ȘOR este cunoscută pentru retorica moldovenistă, pro-rusă și anti-românească și rolul său de partid-balama în Parlamentul de la Chișinău. ȘOR urmărește transformarea acordului de cooperare dintre județul Iași și raionul Orhei într-un instrument de propagandă politică pentru a atrage resurse și a-și conserva și chiar crește scorul electoral la nivel local. În 2019, ȘOR a câștigat peste 52% din numărul de consilii locale în raionul Orhei, iar la anul, în 2023, urmează din nou alegeri locale. Pe lângă miza politică locală, partidul ȘOR urmărește cosmetizarea imaginii sale și crearea unei aparențe pro-românești și pro-europene prin asocierea cu Consiliul Județean Iași.
În fiecare an, de 6 aprilie, Dinu Țurcanu și alți reprezentanți locali ai ȘOR aniversează „eliberarea Orheiului de sub ocupația românească fascistă”, aducând osanale Uniunii Sovietice și invective la adresa românilor. Anul trecut, de 23 august, Dinu Țurcanu și reprezentanții ȘOR au aniversat semnarea pactului Molotov-Ribbentrop dintre URSS și Germania nazistă, inaugurând la Ivancea un monument închinat Corpului 2 de Cavalerie „Sovietul comisarilor poporului Ucrainei“ din cadrul Armatei Roșii, care s-a opus eliberării Basarabiei în 1941. Monumentul a fost ridicat de Organizația pentru apărarea drepturilor slavilor „VECE” cu sprijinul Ambasadei Rusiei la Chișinău și ajutorul financiar de 12.300 de euro din partea Consiliului Raional Orhei. VECE este o cunoscută organizație pro-rusă sprijinită de Kremlin, iar la nivel local de ȘOR, care actualmente susține narativa Rusiei privitoare la războiul din Ucraina.
Amintim faptul că în contextul actual partidul ȘOR este favorabil schimbării de regim și înlocuirea actualei guvernări cu una pro-rusă, care să transforme Republica Moldova într-un aliat al Rusiei precum Belarus, fapt ce ar facilita un desant al armatei ruse împotriva orașului strategic Odesa. Partidul este un aliat fidel al Partidului Socialiștilor (PSRM) condus de Igor Dodon, susținând guvernul pro-rus condus de Ion Chicu (2019-2020). Anul acesta, ȘOR s-a opus interzicerii simbolurilor agresiunii ruse din Ucraina de către Parlamentul de la Chișinău.
Anul trecut, tot Dinu Țurcanu a înfrățit raionul Orhei cu raionul Puhovici din Belarus. La eveniment au participat parlamentari bieloruși și ambasadorul Belarusului în Republica Moldova.
Partidul ȘOR este condus de oligarhul pro-rus Ilan Șor, actor principal în furtul miliardului de dolari din Republica Moldova, actualmente fiind emis un mandat de urmărire internațională pe numele său, acesta părăsind țara după acuzațiile care i-au fost aduse de către autoritățile judiciare. Lui Ilan Șor i-a fost ridicată a treia oară imunitatea parlamentară, fiind deschise împotriva sa mai multe anchete penale. De asemenea, vicepreședintele partidului, Marina Tauber, este și ea în vizorul procurorilor de la Chișinău, având imunitatea parlamentară ridicată.
Înainte de 2016, partidul era condus de mentorul lui Șor, politicianul românofob Valerii Klimenko, și se numea Ravnopravie, participând la alegeri sub sloganul „Pentru Moldova în componența Rusiei!” cu propunerea de transformare a statului din stânga Prutului în republică în cadrul Federației Ruse. Klimenko este acum președinte de onoare al partidului. ȘOR deține monopolul puterii în raionul Orhei bazându-se pe o intensă propagandă și pe tactici electorale menite să exploateze segmentele vulnerabile din societate, în special bătrânii, prin oferirea de mită electorală constând de obicei în produse alimentare.
Ilan Șor s-a remarcat și prin atacuri verbale agresive cu incitare la ură și violență îndreptate împotriva liderilor opoziției. Cel mai dur dintre acestea a fost discursul din iulie 2018, atunci când Șor, într-o înregistrare publicată pe o rețea de socializare, i-a amenințat pe Maia Sandu și Andrei Năstase că îi va bate cu cureaua, iar pe jurnaliștii care îl critică îi va pedepsi. Opinia publică majoritară din Republica Moldova a condamnat și continuă să condamne acțiunile acestuia și orice asociere cu acesta.
Conducerea Consiliului Județean Iași, aparent, se arată complet nederanjată de loviturile puternice pe care le poate încasa imaginea acesteia în urma asocierii cu aceste personaje de pe scena politică a Republicii Moldova.
Anul trecut, Tudorel Toader, rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași s-a angajat față de Dinu Țurcanu să deschidă o extensiune universitară la Orhei, oraș cu 20.000 de locuitori aflat la o oră de Chișinău, în loc să investească într-o colaborare cu o Universitatea de Stat a Moldovei (USM). Astăzi, Dinu Țurcanu folosește acest proiect drept argument pentru susținerea acordului de cooperare dintre județul Iași și raionul Orhei.
«Autoritățile publice locale și centrale din România trebuie să înțeleagă că nu orice om politic din Republica Moldova trebuie susținut și că bunele intenții în sprijinirea basarabenilor prin proiecte și colaborări sunt deturnate mereu în scop electoral de către partidele pro-ruse din stânga Prutului. Orice investiție în Basarabia trebuie făcută exclusiv prin intermediul unor reprezentanți politici explicit pro-români. Asocierea Consiliului Județean Iași cu partidul pro-rus și moldovenist ȘOR reprezintă un gest de gravă inconștiență politică care afectează interesele strategice românești și poziția oamenilor politici pro-unioniști și susținători ai orientării euro-atlantice a societății basarabene din stânga Prutului. Dacă nu va renunța la acest acord de cooperare, Consiliul Județean Iași va da o palmă românismului basarabean și batjocorește lupta pentru identitate și afirmare politică a românilor din stânga Prutului. Liga Studenților (LS IAȘI) monitorizează activ toate acordurile de înfrățire și cooperare dintre unitățile administrativ-teritoriale din România cu cele din Basarabia pentru a asigura reprezentarea corectă a intereselor geopolitice românești în spațiul pruto-nistrean și pentru a combate eventuala deturnare și susținere acordată unor oameni politici pro-ruși.» a declarat Cosmin-Gabriel Glovnea, președinte Liga Studenților (LS IAȘI).