Liga Studenţilor din Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (prescurtat LS IAŞI) este o organizaţie studenţească, neguvernamentală, non-profit, independentă, democratică, nepartizană, cu activitate civică şi sindicală, creată pentru a apăra drepturile şi interesele studenţilor din Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, prin toate mijloacele legale de care dispune.

Înfiinţată în timpul evenimentelor din decembrie 1989, LS IAŞI este prima organizaţie studenţească din Universitate şi singura continuatoare a fenomenului Piaţa Universităţii. De-a lungul celor 11 ani de activitate neîntreruptă, liga a iniţiat normalizarea vieţii universitare ieşene după căderea regimului comunist şi a acţionat constant în patru domenii: social profesional, reprezentare şi cultural-naţional, obţinând numeroase beneficii pentru studenţi. Rolul decisiv pe care l-a avut în timpul grevelor studenţeşti din anii ’90 a atras antipatia partidelor politice. În 2001, sub presiunea guvernării de atunci, a influenţei nefaste a politicului în viaţa universitară şi a fragmentării mişcării studenţeşti în Universitate, LS IAŞI îşi încetează activitatea.

În vara anului 2013, la iniţiativa unui grup de studenţi de la mai multe facultăţi, Liga Studenţilor din Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (LS IAŞI) a fost reînfiinţată din nevoia acută de a avea o formă de reprezentare unitară la nivel de universitate, precum şi de a crea cadrul necesar colaborării dintre studenţii mai multor facultăţi. LS IAŞI reprezintă un demers studenţesc de la firul ierbii, de jos în sus, având ca valori fundamentale libera iniţiativă şi asumarea totală a răspunderii.

Simboluri şi patron
Stema LS IAŞI are fondul negru, simbolizând seriozitatea demersurilor noastre, independenţa şi neutralitatea. În centru, este plasat patronul ligii: Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, prăznuit la data de 23 aprilie. Simbol universal al biruinţei binelui asupra răului, prezent ca motiv şi în folclor sub forma lui Făt-Frumos, oferă modelul perfect pentru orice reprezentant al studenţilor: lupta până la capăt şi fără compromis.

LS IAŞI a fost înfiinţată în baza OG 26/2000 cu modificările şi completările ulterioare, fiind înscrisă în Registrul Asociaţiile şi Fundaţiilor sub numărul 83/A/30.08.2013.