Liga Studenților (LS IAȘI) condamnă lipsa de dezbatere din comunitatea academică a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași în ceea ce privește alegerea rectorului pentru mandatul 2020-2024 și solicită demisia președintelui Biroului Electoral Central al Universității „Cuza”, lect. univ. dr. Olga-Andreea Urda, pentru lipsa de imparțialitate în ceea ce privește procesul electoral academic, aceasta având legături multiple cu Tudorel Toader. În momentul de față, membrii cu drept de vot ai comunității academice vor vota pe data de 11 martie rectorul instituției fără să fi existat o dezbatere reală, în spiritul democrației universitare, aducând aminte de practicile academice totalitare din anii ’50.

Dacă la alte universități respectabile din țară dezbaterile în comunitate privind planurile manageriale ale candidaților la funcția de rector au fost reale, bazate pe idei și au avut o largă participare, atât din partea cadrelor didactice și de cercetare, cât și a studenților, la Universitatea „Cuza” prezența cadrelor didactice la dezbaterile pe facultăți este extrem de mică, iar prezența reprezentanților studenților este aproape nulă.

Mai mult, Biroul Electoral Central (BEC) facilitează organizarea acestor dezbateri doar pentru candidatul Tudorel Toader, dar nu și pentru celălalt candidat validat, Adrian Muraru. Toader s-a întâlnit până acum doar cu cadrele didactice și de cercetare care au drept de vot și a încercat să țină secrete aceste întrevederi, cât mai departe de contestatarii săi din universitate, prin e-mailuri trimise din scurt și prin întâlniri convocate prin SMS de către susținătorii săi. Acesta a fost însoțit întotdeauna de prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, care a asigurat interimatul funcției de rector cât timp Toader a fost suspendat, cu scopul de a atrage voturi și de a o propulsa drept candidat pentru funcția de rector la alegerile din 2024.

Atragem atenția asupra faptului că alegerile pentru funcția de rector ar trebui să privească persoana candidaților și planurile lor manageriale, acestea nefiind alegeri după o „listă de partid”, în care candidatul la funcția de rector, care este și rector în exercițiu, alege să defileze cu echipa de prorectori pentru a strânge voturi pe seama lor. Altfel, ar trebui să votăm „partidele de prorectori”, nu candidatul la funcția de rector.

Joi, 5 martie, trebuia să aibă loc o dezbatere publică în Aula Magna „Mihai Eminescu” la care să participe cei doi candidați, care a fost anunțată cu doar 24 de ore înainte și care nu a fost promovată deloc în comunitatea academică. Cei doi candidați au refuzat tacit să participe, iar membrii Biroului Electoral Central (BEC) au anulat dezbaterea cu o oră înainte de începerea acesteia printr-un simplu anunț pe site-ul instituției. Astfel, cei circa 40-50 de studenți și profesori care au venit, sperând că mai există o brumă de democrație și transparență în universitate, au așteptat apariția celor doi candidați și a organizatorilor circa jumătate de oră în sala aproape goală.

Olga-Andreea Urda (născ. Alexandru) este unul dintre cele mai apropiate cadrele didactice ale lui Tudorel Toader din Facultatea de Drept, care i-a susținut activitatea ca ministru al Justiției în mod constant, atât pe rețelele de socializare, cât și față de studenții facultății, încercând să influențeze opinia acestora față de modificările aduse legilor justiției. De asemenea, ea a fost doctoranda lui Toader, susținându-și teza de doctor în drept în noiembrie 2014, iar în perioada 2018-2019 a fost consiliera sa personală la Ministerul Justiției. Prin acțiunile domniei sale și modul lipsit de imparțialitate în care a gestionat organizarea procesului electoral pentru funcția de rector considerăm că a periclitat democrația universitară și spritul de transparență  și colegialitate care trebuie să domine instituțiile de învățământ superior.

Aceste alegeri nu au nici o valoare în contextul în care nu există o campanie electorală propriu-zisă decât pentru unul dintre candidați, prefigurându-se astfel rezultatele. Toate acțiunile domnului Toader din aceste zile nu fac decât să demonstreze atitudinea sa totalitară, care exclude cu totul orice umbră de democrație academică. Săptămâna trecută, unul dintre candidații la funcția de rector, colegul nostru Silvian-Emanuel Man, a fost scos cu forța din universitate de către agenții de pază la ordinul domnului rector, iar acum domnul Muraru este discriminat în mod vădit de către Biroul Electoral Central (BEC). Asemenea practici nu ar trebui să existe în nici o instituție, mai ales într-una de un asemnea prestigiu. Domnul Tudorel Toader dovedește din nou că nu are niciun respect pentru colegii săi, pentru universitate și pentru tot ceea ce reprezintă memoria celei mai vechi universități din țară. Mai mult, întrebându-l astăzi, în cadrul întâlnirii electorale cu studenții senatori, de ce refuză să facă o dezbatere publică la care să participe întreaga studențime, pe care o va reprezenta în cazul în care va ajunge rector din nou, acesta a răspuns simplu că aceștia nu prezintă interes pentru domnia sa, întrucât studenții, în afara celor din senat și consiliile facultăților, nu au drept de vot.” a declarat Diana-Alexandra Cristea, președinte Liga Studenților (LS IAȘI).

 

foto: Al XIV-lea Congres al Partidului Comunist Român via youtube.com