Liga Studenților (LS IAȘI) condamnă ferm Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) pentru amânarea unei decizii în cazul plagiatului lui Codruț Olaru, coordonat de Tudorel Toader și solicită urgentarea procedurii, precum și propunerea retragerii titlului de conducător de doctorat pentru Toader. Consiliul urmează să ia o primă decizie abia pe 20 martie a.c. sau la o dată ulterioară, pentru a nu-l afecta pe fostul ministru al Justiției în campania pentru obținerea celui de-al doilea mandat de rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

În ianuarie 2018, jurnalista de investigații Emilia Șercan publica în PressOne o analiză asupra cărții „Particularitățile criminalității organizate în România”, publicată la Editura Hamangiu în 2014, bazată pe teza de doctorat cu același nume, susținută cu un an înainte la Facultatea de Drept a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, sub coordonarea lui Tudorel Toader. Șercan arătase cum Olaru și-a plagiat întreaga teză, din câteva cărți, articole și un referat on-line. După trei zile este înregistrată la CNATDCU o sesizare cu privire la teză, care îi solicită Universității să emită în termen de 30 de zile un punct de vedere asupra tezei.

Comisia de Etică de la „Cuza” a tegiversat timp de 596 de zile analizarea tezei și emiterea unui punct de vedere, până universitatea a fost somată de Consiliul de Etică și Management Universitar (CEMU) și amenințată cu retragerea acreditării pentru Școala Doctorală de Drept și chiar cu începerea procedurii de suspendare a rectorului.

În august 2018, Liga Studenților (LS IAȘI) a depus o sesizare la Comisia de Etică a Universității „Cuza”, care cuprindea două dosare: unul cu teza fotocopiată, unul cu sursele din care a plagiat Olaru, legate printr-un tabel de corespondență. Comisia a declinat dosarul către CNATDCU, însă acolo nu a fost conexat cu sesizarea din ianuarie 2018. Ulterior, o serie de membri ai Comisiei de Științe Juridice au opiniat fie că sesizarea inițială nu poate fi valabilă, pentru că probele oferite fac trimitere la carte, nu direct la teză, fie că nu pot fi identificate sursele din care s-ar fi plagiat, ignorând cu totul documentele depuse.

În data de 15 noiembrie 2019, Liga Studenților (LS IAȘI) a depus la CNATDCU o nouă sesizare, completă, cu toate sursele aferente, cu indicarea a cel puțin 109 pagini plagiate, adică a 43,7% din teză, care a fost admisă și conexată cu dosarul aflat în lucru.

Conform unui răspuns oferit grupului civic Reset, CNATDCU ar urma să valideze raportul comun al comisiei de lucru, validat Comisia de Științe Juridice, abia în data de 20 martie, deși se încearcă amânarea acestui termen. Din informațiile deținute de Liga Studenților (LS IAȘI), anumiți membri din comisie, apropiați de Tudorel Toader, ar fi intervenit în sensul amânării termenului de raport până după finalizarea alegerilor pentru funcția de rector de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, pentru a-i nu afecta candidatura fostului ministru al Justiției la un nou mandat de rector.

„Nimic nu îi mai poate scăpa pe Codruț Olaru de pierderea titlului de doctor în drept și pe Tudorel Toader de pierderea calității de coordonator de doctorat. Membrii Comisiei Juridice au abuzat de lipsa de transparență a procedurii de verificare a sesizărilor pe tezele de doctorat, ignorând documentația depusă de noi și susținând că doar sub 8% din conținutul tezei ar fi plagiat. CNATDCU are nevoie de mai multă disciplină în activitatea comisiilor și celeritate în rezolvarea sesizărilor cu care a fost învestit. Vom propune Ministerului Educației Naționale un mecanism de transparentizare a întregului proces de analiză și de sancționare a întârzierilor care apar în astfel de situații. Având în vedere proporția mare de conținut plagiat din teză, solicităm Consiliului CNATDCU nu doar retragerea titlului de doctor în drept pentru Codruț Olaru, dar și propunerea retragerii calității de conducător de doctorat pentru Tudorel Toader, această sancțiune fiind indicată de Codul studiilor universitare de doctorat (HG 681/2011).” a declarat Diana-Alexandra Cristea, președinte Liga Studenților (LS IAȘI).

 

 

foto: Inquam Photos (Octav Ganea) via g4media.ro