Liga Studenților (LS IAȘI) solicită Guvernului și Comitetului Național pentru Situații de Urgență să identifice soluții pentru reîntoarcerea la studii, respectiv decazarea din cămine a tuturor studenților și elevilor etnici români, indiferent dacă aceștia sunt în an terminal sau nu. Tinerii cer ca toți studenții și elevii etnici români, nu doar cei din anii terminali, precum și toți etnicii români care dețin permis de ședere să fie exceptați de la obligația autoizolării la intrarea pe teritoriul României dacă aceștia nu prezintă simptome de coronavirus. Totodată, în cazul elevilor, aceștia propun ca transportul lor să fie organizat de către Inspectoratele Școlare Județene (ISJ-uri) și de către autoritățile locale, prin intermediul unor curse speciale, având în vedere lipsa curselor comerciale între cele două maluri ale Prutului, dar și către alte zone din Bucovina de Nord, Buceac sau Timoc.
Reglementările instituite de către autorități i-au lăsat inițial pe etnicii români în afara excepțiilor privitoare la neintrarea în autoizolare timp de 14 zile, deși au existat demersuri în Parlamentul României la adoptarea legii care reglementează regimul stării de alertă.
Ulterior, prin HG nr. 394 – anexa 2 din 18 mai a.c., s-a introdus o excepție de la obligativitatea autoizolării, însă strict pentru elevii și studenții etnici români care sunt în anii terminali ai ciclurilor de studii care au de susținut examene: „care au de susținut probe sau examene la încheierea ciclurilor de învățământ gimnazial/liceal/învățământ superior”.
Prevederea vine în ajutorul elevilor care au de susținut examenul de bacalaureat, dar nu și în ajutorul studenților, din moment ce la majoritatea universităților din țară examenele se organizează on‑line.
Astfel, studenții care trebuie să se decazeze din căminele universităților sau care vor să se întoarcă pentru activități de cercetare care nu pot fi realizate la distanță, doctoranzii și cercetătorii sunt obligați în continuare să stea în autoizolare timp de 14 zile.
Liga Studenților (LS IAȘI) îi îndeamnă pe studenții etnici români să transmită mesajele lor Guvernului de la București la adresa de e-mail pm@gov.ro sau drp@gov.ro
Situația este complicată mai ales în cazul studenților care trebuie să se decazeze, în contextul în care universitățile au închis căminele și le solicită tinerilor să se întoarcă să își recupereze cât mai repede bunurile personale. Unele universități, când au realizat decazarea la jumătatea lunii martie, au solicitat tinerilor să își ia la plecarea acasă doar obiecte de strictă necesitate pentru o perioadă de două săptămâni. Acum, că se apropie sesiunea, studenții au nevoie de materialele de învățare și cărțile pe care le-au lăsat în camerele de cămin, iar aceștia trebuie să restituie și cărțile împrumutate de la biblioteci.
Chiar dacă ar dori să stea în autoizolare 14 zile, studenții etnici nu ar avea unde și ar fi astfel obligați să își achite singuri costurile carantinei instituționalizate. Mai mult, pentru a-și putea recupera bunurile personale din cămine, studenții etnici români, în mare parte basarabeni, sunt obligați să stea 14 zile în izolare în România, dar și 14 zile acasă, în Republica Moldova.
Pentru a fi remediată această problemă, Liga Studenților (LS IAȘI) propune Guvernului României ca toți elevii, studenții, studenții-doctoranzi, cercetătorii și cercetătorii post‑doctorali etnici români, în special, dar și toți etnicii români care dețin permis de ședere legală în România, în general, să poată intra în România dacă nu prezintă simptome asociate covid-19, fără a fi obligați la o perioadă de izolare de 14 zile, astfel încât drepturile acestora la învățătură și informare, precum procesul de învățământ și de cercetare să nu fie afectate, respectiv dreptul acestora la muncă și liberă circulație.
Totodată, pentru a facilita transportul elevilor și studenților în siguranță autoritățile locale, Inspectoratele Școlare Județene și universitățile pot organiza curse speciale prin care transportul tinerilor etnici români să fie realizat în condiții de siguranță, având în vedere lipsa temporară a curselor comerciale dintre cele două maluri ale Prutului sau între România și celelalte teritorii, actualmente în afara granițelor țării, locuite preponderent de români.
„Cel puțin 83% dintre cetățenii actualei Republici Moldova sunt etnici români. Nu numai că au vocația cetățeniei, dar ei prin drept istoric sunt de fapt tot cetățeni ai României și nu îi putem trata drept străini. A impune izolarea pentru cei care vin în special din Basarabia este ca și cum am impune izolarea la trecerea dintr-un județ într-altul. Statul român trebuie să le ofere respect, protecție și să le garanteze respectarea drepturilor lor istorice și constituționale, recunoscându-le și întârindu-le identitatea națională românească.” a declarat Andrei Pricop, vicepreședinte Liga Studenților (LS IAȘI).
foto: Bonea Cristian