Liga Studenților (LS IAȘI) critică atitudinea sfidătoare a UMF Iași care la mai bine de 3 luni de la protestul care a strâns peste 1000 de studenți, ignoră în continuare solicitările și problemele ridicate de aceștia, refuzând orice dialog. La finalul lunii iunie, peste 1000 de studenți ai Universității de Medicină și Farmacie „Gr.T. Popa” din Iași au manifestat împotriva deciziilor recente ale conducerii de majorare a taxelor de cazare și școlarizare, de impunere a prezenței obligatorii la cursuri în contextul în care majoritatea profesorilor citesc din prezentări, bibliografiile și materialele sunt învechite iar rezultatele evaluării cadrelor didactice de către studenți nu sunt luate în considerație. Deși 849 de studenți au semnat memoriul adresat conducerii instituției, restul manifestanților temându-se de o posibilă „răzbunare”, rectoratul refuză să dea un răspuns scris solicitărilor, ascunzându-se în spatele organizațiilor studențești docile din universitate care susțin poziția conducerii. 

Conducerea UMF Iași continuă dezinformările, ascunzându-se după faptul că doar 10% dintre studenți au protestat și au semnat memoriul înaintat conducerii, în contextul în care manifestația a avut loc la final de sesiune și a fost boicotată masiv de către organizațiile studențești din universitate. Mai mult, se înaintează ideea falsă că protestatarii din iunie ar fi studenți de la «Cuza» sau «Politehnică», plătiți de Liga Studenților și îmbrăcați în halate, deși aceștia și-au arătat în public carnetele de student.

În urma protestului, pe fondul evaluării periodice, managerul Spitalului Sf. Spiridon, conf. univ. dr. Daniel Timofte, a fost demis, însă ulterior ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, l-a numit director medical, ca apoi acesta să câștige concursul pentru postul de manager organizat luna aceasta. Deși face parte din comisia pentru strategii instituționale a Senatului UMF Iași, fiind în același timp și manager al Spitalului Sf. Spiridon, Daniel Timofte este, conform conducerii universității, principalul vinovat pentru vestiarele insalubre din cadrul spitalului, acesta refuzând renovarea lor. Doar un singur amfiteatru a fost renovat peste vară.

De asemenea, Avocatul Poporului s-a autosesizat cu privire la starea degradantă a căminelor UMF Iași, determinând instituția să accelereze procesul de renovare a unor camere și de eliminare a mucegaiului sau a gândacilor.

În schimb, conducerea UMF Iași refuză să accepte solicitările studenților, în special cele legate de prezența obligatorie la cursuri și de majorarea taxelor de cazare cu 50%, respectiv a taxei de școlarizare cu încă 1500 de lei. Rectorul insistă cu prezența obligatorie, deși chiar personal a venit în ultimul an doar la 4 cursuri din 28! 

Măsura privind prezența obligatorie încalcă dispozițiile legale care dau studenților dreptul de a refuza să participe la procesul educațional mai mult de 8 ore pe zi și le neagă dreptul la muncă, mulți studenți aflându-se în situația de a se întreține singuri, fiind nevoiți să lucreze în regim full-time, iar alții fiind în situația de navetiști în zonele limitrofe Iașului. Mai mult, studenții care au copii, nu se mai pot îngriji de aceștia ca urmare a acestei decizii. Aceste categorii sunt acum în risc de abandon universitar și studenții aflați în această situație se pregătesc să renunțe la studii.

Studenții au scandat în iunie: „10.000 de lei pentru cursuri de 2 lei”, „Pretenții mari pentru cursuri mediocre”, „Vreți amfiteatre pline? Alegeți profii bine!” 

„În mod total tendențios, rectorul UMF Iași a prezentat în mass-media faptul că fără prezență obligatorie la cursuri nu pot fi formați medici buni. Din păcate pentru unii profesori de la UMF Iași, studenții preferă să se pregătească singuri pentru materiile respective sau să urmărească canale on-line, inclusiv pe YouTube, unde medici din străinătate prezintă extraordinar de bine în 10 minute ceea ce unii profesori nu pot explica în 2 ore.

Studenții vor participa în mod natural la cursurile care sunt organizate și susținute de profesori dedicați, care pot transmite cunoștințe relevante și care știu să țină o prelegere și să deschidă mintea tinerilor. Nu are niciun sens să participi, ca student, la cursuri unde efectiv ore în șir profesorii citesc din prezentări de tip PowerPoint sau unde în locul profesorului vine un asistent sau un doctorand total nepregătit.a declarat Toma Tataru, președinte Liga Studenților (LS IAȘI).

 

foto: Claudiu Pântea