Liga Studenților (LS IAȘI) solicită Guvernului să adopte de urgență proiectul de Hotărâre de Guvern prin care să fie eliminate actualele carnete de cupoane pentru studenți, astfel încât aceștia să se poată întoarce la studii după data de 1 ianuarie și să se bucure de un număr nelimitat de călătorii cu trenul, cu 50% reducere, la clasa a II-a, doar pe baza legitimației de călătorie.

Ministerul Transporturilor a lansat în dezbatere publică la începutul lunii noiembrie un proiect de Hotărâre de Guvern prin care să fie eliminate actualele carnete de cupoane pentru studenți, dat fiind faptul că prin acestea se limitează dreptul tinerilor de a beneficia de reducerea legală de 50% pe trenurile CFR la 24 de călătorii anuale, deși Legea Educației Naționale nr. 1/2011 nu pevedea această limitare.

Deși proiectul de Hotărâre de Guvern încalcă în continuare prevederile Legii cu privire la reducerile de care se bucură elevii și studenții la transportul local în comun, adoptarea lui este singura soluție ca studenții să poată să beneficia în continuare de reducerea de 50% la trenurile CFR după 1 ianuarie 2017. În mod normal, carnetele de cupoane trebuiau emise și trimise universităților în prima jumătate a lunii decembrie. Însă, Ministerul Transporturilor nu a mai emis cupoanele de reduceri, fiind în discuție proiectul de Hotărâre de Guvern. În lipsa adoptării lui, studenții nu vor putea să se bucure practic de reducerea legală de 50%.

Conform prevederilor art. 110 aliniat (4) din Constituția României privind încetarea mandatului Guvernului și ale art. 26 aliniat (3) din  Legea 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului României, până la depunerea jurământului de către noul Guvern, executivul continuă să îndeplinească numai actele cu caracter individual sau normativ, necesare pentru administrarea treburilor publice, având doar interdicția de a emite ordonanțe și de a iniția proiecte de lege. Prin urmare, Guvernul are toată capacitatea juridică de a emite Hotărâri de Guvern.

„Liga Studenților a atras de mai multe ori atenția executivului asupra abaterilor de la Legea Educației Naționale în ceea ce privește reducerile 50% pentru elevi și studenți la transportul feroviar și la transportul local în comun sau cu metroul. Chiar dacă Hotărârea de Guvern nu ne garantează acum respectarea deplină a legii, ea trebuie adoptată de urgență pentru ca studenții să se poată întoarce din localitățile de domiciliu spre centrele universitare, beneficiând de reducerea legală. Celelalte aspecte ridicate de către noi: lipsa reducerii de 50% la toate titlurile de călătorie pe CFR (inclusiv clasa I, vagon de dormit și cușetă) și la titlurile de călătorie eliberate de Metrorex (cartele cu două călătorii – 2.5 lei, cartele cu 10 călătorii – 10 lei, abonamente de o zi – 4 lei, abonamente săptămânale – 12.5 lei), precum și aplicarea reducerilor la transportul local în comun pentru toți studenții și elevii, indiferent de localitatea de studiu sau de domiciliu, le vom rezolva ulterior.” a declarat Silvian-Emanuel Man, președinte Liga Studenților.