Liga Studenţilor (LS IAŞI) critică propunerile lansate de ministrul Tudorel Toader de modificare a legilor justiţiei, având în vedere atingerile care sunt aduse independenţei justiţiei şi statului de drept şi îi solicită acestuia să participe personal la dezbaterile care vor fi organizate de către studenţii jurişti în cadrul facultăţilor de drept din ţară, amânând trimiterea proiectului de modificare spre avizare, până la finalul dezbaterilor.
Pentru a facilita dezbaterea, Liga Studenţilor a lansat un formular on-line prin intermediul căruia vă puteţi exprima opiniile în legătură cu propunerile înaintate, opinii care vor fi ulterior publicate: https://goo.gl/KRekQi
Propunerile principale legate de eliminarea Preşedintelui din procedura de numire a judecătorilor şi procurorilor, de numire a procurorului general şi a procurorilor şefi ai DNA şi DIICOT, precum şi cea legată de subordonarea Inspecţiei Judiciare ca structură în cadrul Ministerului Justiţiei şi de creare a unei stucturi separate care să acheteze faptele de corupţie ale judecătorilor şi procurorilor aduc o gravă atingere independenţei justiţiei şi statului de drept, permiţând o intruziune nepermisă a puterii executive în atribuţiile celei judecătoreşti.
Modificarea legilor justiţiei în forma propusă va fi în folosul exclusiv al unor persoane din actuala coaliţie de guvernare, dar şi al politicienilor din alte partide politice, care urmăresc destabilizarea statului de drept pentru a scăpa de sub rigorile legii penale şi pentru a obţine controlul nemijlocit asupra sistemului judiciar.
Liga Studenţilor critică tăcerea suspectă a cadrelor didactice de la facultăţile juridice din ţară în legătură cu propunerile lansate şi se declară solidară cu demersurile şi poziţiile exprimate până acum de studenţii jurişti de la Bucureşti şi Cluj, subliniind faptul că dezbaterile care privesc buna funcţionare a justiţiei ar trebui purtate mai ales cu viitorii practicieni în drept.
Pragul de vârstă de 30 de ani şi 5 ani de experienţă profesională pentru admiterea la Institutul Naţional al Magistraturii (INM) este cea mai controversată propunere în ochii studenţilor jurişti. Deşi înţelegem raţiunile pentru care a fost înaintată această propunere, considerăm că vârsta nu este un criteriu fundamental pentru a determina maturitatea, cumpătarea şi capacitatea de judecată în raport cu activitatea de judecător sau procuror, iar solicitarea unei experienţe profesionale formale de 5 ani nu va rezolva problema pregătirii viitorilor magistraţi, întrucât poate genera un val de consilier juridici angajaţi „pe hârtie”, pentru a îndeplini criteriile legale.
Liga Studenţilor consideră cu tărie că problema formării viitorilor judecători şi procurori se regăseşte de fapt în facultăţile de drept care nu mai oferă astăzi tinerilor o reală cultură juridică şi umanistă, spre a-i învesti în „arta binelui şi a echităţii”, ci îi transformă în „mecanici-jurişti”, rupţi de realitatea socială în care îşi desfăşoară activitatea. Din păcate, dreptul a devenit o ştiinţă strict tehnică, în care evaluarea se bazează aproape exclusiv pe memorarea sisifică de norme şi rezolvarea de teste grilă, pierzându-şi cu totul sensul academic şi vocaţia umană. Problema formării viitorilor judecători şi procurori se poate rezolva prin îmbunătăţirea procedurii de admitere la facultăţile de drept, modificarea planurilor de învăţământ şi a curriculei universitare, introducerea unor materii practice prin care studenţii să înveţe să redacteze înscrisuri, iar practica să se realizeze în concret, nu doar fictiv pentru îndeplinirea obligaţiilor didactice.
Măsura propusă de domnul ministru Tudorel Toader trădează faptul că absolvenţii de drept care devin auditori de justiţie (cursanţi) în cadrul Institutului Naţional al Magistraturii (INM) nu sunt suficient de pregătiţi la finalul celor doi ani. Astfel, Liga Studenţilor propune transparentizarea activităţii INM şi verificarea acestuia, inclusiv prin introducerea unor mecanisme de evaluare şi asigurare a calităţii, asemenea unei instituţii de învăţământ superior, în vederea creşterii calităţii formării viitorilor magistraţi. În plus, organizaţia consideră că ar trebui crescută perioada de stagiatură pentru tinerii procurori şi judecători cu cel puţin jumătate de an.
De asemenea, Liga Studenţilor îi reaminteşte domnului ministru că sistemul de justiţie din România are alte priorităţi, precum reducerea gradului de încărcare a instanţelor, eficientizarea duratei proceselor sau rezolvarea urgentă, prin promovarea unui OUG, a situaţiei celor peste 10.000 de tineri etnici români care şi-au pierdut în mod absurd cetăţenia odată cu împlinirea vârstei majoratului, aşa cum organizaţia a solicitat din luna iunie.
Liga Studenţilor se delimitează ferm de afirmaţiile false lansate în presă, conform cărora comunitatea academică juridică ieşeană s-ar identifica cu totalitatea măsurilor propuse de domnul ministru Toader, suspendat din funcţia de rector al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi odată cu preluarea atribuţiilor de membru al Guvernului.
„Instituirea unui control din partea puterii executive asupra activităţii procurorilor şi judecătorilor ne aruncă înapoi în epoca Năstase şi anulează rezultatele luptei anticorupţie. Dincolo de interesele personale ale lui Liviu Dragnea, în calitate de lider al coaliţiei de guvernare, una dintre mizele acestor modificări propuse o considerăm a fi dosarele Mineriadei şi ale Revoluţiei, în care preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, este trimis în judecată, respectiv urmărit penal, pentru crime împotriva umanităţii. Ne-am bucura nespus dacă înainte de a lansa propuneri care să inflameze spaţiul public, domnul ministru Toader s-ar consulta cu noi, studenţii şi profesorii, membri ai comunităţii academice din care face parte. Proiectele de legi n-ar trebui să se mai facă în cabinetele ministerelor, ci în amfiteatrele universităţilor.” a declarat Silvian-Emanuel Man, preşedinte al Ligii Studenţilor (LS IAŞI).