Liga Studenților (LS IAȘI) solicită demiterea Ministrului Educației Naționale, Liviu Marian Pop, a Ministrului Sănătății, Florian Bodog și a Ministrului Transporturilor, Alexandru Răzvan Cuc pentru slabele lor performanțe guvernamentale, considerându-i vinovați de scăderea încrederii pe care o au tinerii în Statul Român.

„Un viitor mai bun decât cel prezent”
Liviu Marian Pop este considerat de către studenți și elevi drept cel mai slab Ministru al Educației Naționale, acțiunile sale nefiind în interesul sistemului de învățământ românesc, ci în cel exclusiv al coaliției de guvernare. Prin ideea introducerii manualelor unice, intrument de propagandă specific unui regim totalitar, prin demiterea abuzivă a unor inspectori școlari care au desființat ulterior în instanță ordinele de demitere, precum și prin interesul scăzut arătat față de învățământul superior și prin gravele și repetatele erori gramaticale pe care le comite, Liviu Pop a arătat că nu este deloc potrivit pentru funcția pe care o ocupă.

Mai mult, la începutul anului universitar, la Iași, Liviu Pop a spus că va duce la capăt reforma în educație „indiferent că asta place sau nu, că stârnește critici sau nu”, studenții percepând această afirmație drept o amenințare asupra integrității sistemului educațional, Pop fiind cunoscut pentru partizanatul său politic față de foști miniștri plagiatori, pe care i-a protejat.

Liga Studenților reclamă, de asemenea, și caracterul clientelar al relațiilor pe care Liviu Pop le are cu unele organizații studențești, cărora le oferă acces exclusiv la resursele Ministerului.

Nu în ultimul rând, Liviu Marian Pop a restricționat în mod abuziv începând cu noul an universitar dreptul legal al studenților de peste 26 de ani de a beneficia de legitimații de călătorie pentru CFR, în vederea asigurării călătoriilor gratuite.

Ministerul bolnav al Sănătății
La Sănătate, pe perioada mandatului lui Florian Bodog, nu au fost rezolvate problemele ridicate de către medicii rezidenți în ceea ce privește plata gărzilor, dotarea spitalelor cu paturi și vestiare pentru cei aflați în gardă și nici nu au primit garanții pentru menținerea burselor de rezident după 1 ianuarie 2018 în limita plafonului salarial de 7.100 lei lunar brut, fiindu-le eliminate tichetele de masă.

Studenții și absolvenții mediciniști sunt de asemenea critici la adresa Ministrului Sănătății pentru că, deși a promis, nu a mai răspuns apelului de a fi organizată o dezbatere pe tema admiterii la rezidențiat și nici nu a mai dorit să aducă îmbunătățiri examenului propriu-zis. În plus, nu a fost adoptată o nouă metodologie de examen, fiind folosită cea de anul trecut, care a fost aspru criticată de candidați.

După ce anul trecut Liga Studenților a intervenit pe lângă Florian Bodog pentru promovarea unui proiect de Ordonanță de Guvern în vederea reintroducerii burselor pentru rezidenți, în contra opiniei doamnei Lia Olguța Vasilescu, acesta brusc nu a mai fost disponibil pentru dialog. Lipsa de transparență și deschidere s-a văzut înclusiv în cazul problemelor privitoare la spitalele regionale, la dotarea cu ambulanțe sau în cazul dezbaterii privitoare la legea vaccinării obligatorii, care a fost monopolizată de reprezentanții Ministerului în stil comunist.

Liga Studenților solicitase ca studenții mediciniști să fie considerați personal medical începând cu anul III de studiu (când începe activitatea clinică), cu toate drepturile și obligațiile aferente și să fie remunerați cu 215 lei / gardă efectuată, calculați la salariul minim pe economie.

Până la urmă, Florian Bodog s-a dovedit a fi un fals specialist în managementul sanitar, după ce presa a dezvăluit că acesta și-a plagiat în proporție de două treimi teza sa de doctorat în domeniu. În acest sens, Liga Studenților a sesizat Comisia de Etică a Universității de Vest din Timișoara în ceea ce privește plagierea de către Bodog a tezei sale, solicitând de asemenea sancționarea profesorului său coordonator, prof. univ. dr. Gheorghe Ionescu, în urma căreia se va solicita și retragerea titlului de doctor.

La Transporturi, Cuc a blocat proiectul autostrăzii și i-a păcălit pe elevi și studenți
Tinerii ieșeni consideră că Alexandru-Răzvan Cuc este, începând cu preluarea mandatului, principalul responsabil pentru blocarea proiectului realizării Autostrăzii A8 (Ungheni – Iași – Târgu Mureș), care ar putea lega Moldova de restul țării. În plus, Ministerul Transporturilor a refuzat solicitarea Ligii Studenților de a se acorda cartele de călătorie pentru elevi și studenți reduse cu 50% pe rețeaua Metrorex București, așa cum prevede legea, argumentând că sunt prea mari costurile tipăririi de noi cartele. Între timp, Ministerul a anunțat că s-au pus în vânzare cartele noi cu oferte de grup sau abonamente de un an, însă nu și cartele reduse pentru elevi și studenți.

„Cei trei miniștri sunt percepuți de tineri, în general, drept principalii membri ai Executivului care țin lucrurile în loc, la ordinul partidului sau al propriei lor neputințe. Nu putem să ne bucurăm pe deplin de Centenarul Marii Uniri când avem un ministru agramat al educației care jenează constant intelectul tinerei generații, când medicii rezidenți părăsesc țara fără speranță în timp ce oamenii mor cu zile prin spitale și când Iașul nu este legat printr-o autostradă de restul țării, Moldova fiind considerată un fel de provincie neimportantă sau limitrofă. Este cazul ca cei trei să fie remaniați de urgență, până nu își vor pierde și mai mulți români încrederea în țara aceasta, în stat și în instituțiile lui.a declarat Silvian-Emanuel Man, președinte al Ligii Studenților (LS IAȘI).