Liga Studenților (LS IAȘI) critică atitudinea docilă față de interesele majorității PSD-PNL-UDMR a ministrului Educației, Ligia Deca, în problema plagiatelor și a funcțiilor de conducere din universități, fiind o continuatoare mascată a operei lui Sorin Cîmpeanu, care urmărește de fapt salvarea plagiatorilor de rang înalt și protejarea cartelurilor politice din învățământul superior. Totodată, organizația critică Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) pentru susținerea tacită acordată Ligiei Deca care în perioada 2006-2007 a fost președinte al acestei federații studențești, precum și pentru faptul că la solicitarea federației, cu sprijinul lui Sorin Cîmpeanu și Gigel Paraschiv, din noiembrie 2019 până în prezent, a fost blocat accesul Ligii Studenților (LS IAȘI) la orice consultare la nivel ministerial și guvernamental.

Ligia Deca și Gigel Paraschiv au participat joi, 10 noiembrie, la ședința Consiliului General al CNATDCU (instituția care verifică tezele de doctorat), unde au susținut, în mod eronat, că nu mai pot fi analizate tezele de doctorat ca urmare a deciziei Curții Constituționale a României (CCR) nr. 364/2022, cei doi intervenind în favoarea colegului de executiv, Lucian Bode, ministrul Internelor, a cărei teză de doctorat urma a fi analizată.

Decizia CCR, luată în mod politic, deși susține că odată susținută teza de doctorat și trecută prin filtrul inițial al CNATDCU și al comisiei de doctorat aceasta nu mai poate fi reanalizată de către altă comisie, nu poate fi utilizată la momentul actual în blocarea proceselor de analiză a tezelor de doctorat până când nu există o armonizare a legislației în acest sens.

Tocmai de aceea, Liga Studenților (LS IAȘI) atrage atenția opiniei publice asupra faptului că ori în cadrul proiectului de lege a învățământului superior, ori prin OUG, actualul guvern va încerca să „clarifice” atribuțiile CNATDCU în așa fel încât politicienii plagiatori să profite: în loc să se dea prin lege către CNATDCU atribuțiile mai clare pe care le are prin regulamentul adoptat prin ordin de ministru, se va urmări limitarea atribuțiilor pe care le are acest organism.

Deca a fost prezentă și în perioada 10-12 noiembrie la Craiova, unde a avut loc reuniunea Consiliului Național al Rectorilor (CNR), prezidat de către fostul ministru plagiator, Sorin Cîmpeanu, care a adoptat o rezoluție prin care se solicită ca limitarea numărului de mandate ale rectorului să fie stabilită de fiecare universitate în parte, iar durata fiecărui mandat să fie de 5 ani. Lipsa unei limite legale de două mandate cumulând cel mult 8 ani, așa cum exista în varianta originală a Legii Educației Naționale nr. 1/2011, înainte de OUG 49/2014, va determina crearea în majoritatea universităților a unui sistem autoritar, bazat pe rețele de putere controlate politic și susținut prin instrumente financiare, precum cele instituite de Mihnea Costoiu în Universitatea Politehnica din București, Marilen Pirtea în Universitatea de Vest din Timișoara, Valentin Popa în Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava și Daniel Breaz în Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Sorin Cîmpeanu este la al treilea mandat de rector la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București.

Până în momentul de față, Deca a susținut linia predecesorului său, Guvernul oferind un aviz negativ unei propuneri legislative care limita dreptul rectorilor la două mandate totalizând cel mult 8 ani.

De asemenea, actualul ministru îl promovează constant pe secretarul de stat Gigel Paraschiv, fiind însoțită de către acesta la toate întâlnirile oficiale. Paraschiv este recunoscut drept mâna dreaptă a lui Sorin Cîmpeanu în toate demersurile acestuia de a-i scăpa pe marii plagiatori ai țării, cu care cei doi sunt în diverse legături prin intermediul Academiei de Științe ale Securității Naționale (ASSN), fie prin tergiversarea procedurilor de analiză a tezelor de doctorat sau blocarea publicării lor, fie prin susținerea de modificări legislative precum includerea „dreptului” de a renunța la titlul de doctor sau proiectele de modificare a metodologiei CNATDCU, dar și actualele proiecte de lege ale educației.

De asemenea, acesta a blocat începând cu noiembrie 2019 accesul Ligii Studenților (LS IAȘI) la orice consultare la nivel ministerial la solicitarea unor organizații studențești docile în raport cu decidenții, situație pe care actualul ministru o perpetuează în folosul Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), federație studențească care urmărește izolarea Ligii Studenților (LS IAȘI) și reducerea capacității organizației de a reprezenta studenții la nivel național. ANOSR nu s-a opus de principiu noilor legi ale educației, ci doar a adus amendamente, fiind una dintre organizațiile care au susținut de la bun început proiectul România Educată și care au urmărit să impună în spațiul public agenda Administrației Prezidențiale.

Ligia Deca s-a dovedit în mai puțin de o lună și jumătate a fi un continuator fidel al planurilor lui Sorin Cîmpeanu, singura ei misiune fiind de a facilita așa-zisa «reformă» în Educație, dorită de majoritatea PSD-PNL-UDMR, din poziția de «expert» și persoană neangajată politic, pentru a induce în eroare opinia publică și pentru a-i liniști pe contestatarii lui Sorin Cîmpeanu și Klaus Iohannis. Deca rămâne în continuare singura persoană responsabilă public de «România Educată», fiind inițiatoarea și coordonatoarea proiectului. Din păcate, alte organizații studențești, precum Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), o susțin tacit pe Ligia Deca, evitând criticile la adresa ei și încercând să izoleze singura voce de opoziție din rândul studențimii, adică organizația noastră – Liga Studenților.” a declarat Toma Tataru, președinte Liga Studenților (LS IAȘI).