Studenții agronomi și veterinari ieșeni cer demisia lui Petre Daea, ministrul Agriculturii, și a lui Geronimo Brănescu, președintele Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), pentru modul dezastruos în care aceștia au gestionat criza pestei porcine, care a ajuns să se extindă în 13 județe ale țării, fiind uciși peste 230.000 de porci și fiind distrus un întreg segment al industriei agro-alimentare.

Guvernul avea cunoștință despre pericolul pestei porcine încă din iunie 2016, moment din care Serviciul Român de Informații (SRI) a făcut 132 de sesizări până în august a.c., precum și din februarie 2017, când a fost avertizat de către Comisia Europeană cu privire la necesitatea prevenirii acestui fenomen.

Datorită gravei inconștiențe și gradului ridicat de corupție din Ministerul Agriculturii, informațiile nu au fost folosite pentru prevenirea pestei, ci pentru utilizarea lor de către anumite persoane apropiate liderilor coaliției de guvernare, în vederea conservării propriei afaceri prin sacrificarea porcilor înainte de momentul declanșării la scară largă a pestei, cu scopul de a obține, pe termen lung, un monopol pe piață, în detrimentul altor ferme mari sau al micro-fermelor țărănești.

De asemenea, studenții condamnă ferm politica marilor procesatori de carne care propun în mod abuziv interzicerea creșterii suinelor și a altor animale în gospodării mici țărănești, urmărind prin aceasta crearea unui monopol neloial al marilor ferme pe piața agro-alimentară, contrar legislației, practicii ecologice, tradiției zootehnice românești și bunelor practici europene în domeniu.

Totodată, studenții agronomi și veterinari se delimitează de orice poziție a unor formatori de opinie care îl susțin pe actualul ministru al Agriculturii sau care insinuează că pesta porcină africană a lovit sectorul zootehnic românesc ca urmare a unei „conspirații”, pentru a disculpa orice responsabilitate guvernamentală.

„Singura conspirație din spatele crizei pestei porcine este cea a incompetenței și corupției guvernamentale care a afectat aproape iremediabil un întreg sector agro-alimentar, determinând totodată piețele europene să se ferească de produse românești, doar pentru câștigul câtorva membri PSD-ALDE care dețin ferme de proci. Pentru aflarea adevărului și a sancționării persoanelor responsabile este esențial bunul mers al anchetei pe care o desfășoară Parchetul General, însă până atunci se cere demiterea de urgență a ministrului Petre Daea, precum și a președintelui ANSVSA, principalii vinovați pentru propagarea pestei și pentru daunele imense care s-au creat.” a declarat Silvian-Emanuel Man, președinte Liga Studenților (LS IAȘI).

„Ignorarea avertizărilor primite de Guvern în privința iminenței izbucnirii epidemiei de pestă porcină arată incompetența actualului ministru și complicitatea cu unii producători care au câștigat de pe urma crizei. Un întreg sector agro-alimentar a fost aproape distrus, cu pierderi de zeci de milioane de euro, iar carnea de porc românească a ajuns să fie refuzată la export. Pentru acest dezastru trebuie să plătească numaidecât persoanele responsabile, iar pentru aceasta ne punem nădejdea în ancheta desfășurată de Parchetul General. Totodată, atragem atenția asupra faptului că fermierii din Republica Moldova au ajuns să își piardă speranța în orice colaborare cu autoritățile române în materie agricolă. Imaginea României ca partener de nădejde a fost grav afectată în stânga Prutului.” a declarat Andrinalina Găină, studentă în cadrul USAMV Iași.

„Avem de-a face cu un vădit abuz din partea instituțiilor statului în ceea ce privește criza pestei porcine africane, care a lovit nu doar marii producători, care nu erau în vreo relație de afaceri sau de prietenie cu persoane din actuala coaliție de guvernare, cât mai ales micii producători și țăranii, care au ajuns să crească porci în beciuri sau să îi taie în ascuns. Pentru unele familii, creșterea câtorva porci este singura sursă de venit, care oricum abia poate asigura un trai la nivel de subzistență. Pentru aceste cazuri în special, Ministerul Agriculturii ar trebui să intervină urgent, sub o conducere competentă.”  a declarat Corina David, studentă în cadrul USAMV Iași.

 

 

foto: Digi24