Liga Studenților (LS IAȘI) avertizează opinia publică asupra faptului că ministrul Justiției, domnul Tudorel Toader, din poziția de profesor în cadrul Facultății de Drept, precum și din cea de rector suspendat al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, s-a exprimat în mai multe rânduri față de studenți și anumite cadre didactice în sensul demiterii procurorului general al României, domnul Augustin Lazăr, inițiind prin intermediul persoanelor apropiate din corpul academic juridic sau profesional, o campanie de denigrare a Parchetului General și a anchetei din dosarele referitoare la intervenția Jandarmeriei din 10 august a.c., la pesta porcină africană și la numirea sa ca notar în Iași.
Miza cea mai importantă de moment a demiterii lui Augustin Lazăr este oprirea anchetei desfășurate de Parchetul General în cazul intervenției Jandarmeriei la protestul din București din data de 10 august, în vederea balansării spre dosarul deschis la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, pentru a se acredita în spațiul public teza PSD-ALDE, conform căreia protestul a fost de fapt o tentativă eșuată de lovitură de stat și că jandarmeria a intervenit corespunzător.
În același timp, se urmărește oprirea anchetei în dosarul privitor la modul în care Ministerul Agriculturii și Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) au gestionat criza pestei porcine africane, dispunându-se urmărirea penală in rem, pentru săvârșirea infracțiunilor de răspândirea bolilor la animale sau plante (art. 355 Cod Penal) și neglijență în serviciu (art. 298 Cod Penal). Amintim faptul că Tudorel Toader s-a exprimat nu doar o dată în sensul dezincriminării neglijenței în servicu.
Mizele personale ale lui Toader în această chestiune sunt oprirea anchetei în dosarul privind admiterea sa în corpul notarilor publici, în care s-a început urmărirea penală in rem pentru infracțiunile de abuz în serviciu (art. 297 Cod Penal) și conflict de interese (art. 301 alin. 1 Cod Penal), precum și asigurarea postului de ministru prin îndeplinirea planurilor coaliției PSD-ALDE în materie de justiție.
Pe termen lung, prin demiterea lui Augustin Lazăr se urmărește să se compromită dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, aflat în faza de cameră preliminară, precum și dosarul Revoluției, aflat în faza de urmărire penală, urmând ca trimiterea în judecată să se facă cel mai probabil la finalul acestui an. Compromiterea dosarelor s-ar putea realiza prin numirea unui procuror general apropiat de coaliția PSD-ALDE și are ca scop principal împiedicarea tragerii la răspundere penală a lui Ion Iliescu, președinte de onoare al Partidului Social Democrat (PSD), precum și a tuturor persoanelor responsabile de infracțiuni contra umanității, care au făcut parte din conducerea Frontului Salvării Naționale, respectiv din guvernarea Roman 1 și din aparatul de stat: Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu ș.a.
Tudorel Toader se foloseșe permanent atât de autoritatea profesorală, cât și de cea profesională (argumente de tip ad auctoritatem), pentru a susține în mediile juridice profesionale și în mediul academic juridic, inclusiv față de studenți, politicile în materie de justiție, dar în și alte domenii, ale coaliției PSD-ALDE.
Totodată, Tudorel Toader ironizează magistrații care au inițiat sau au participat la protestele pentru independența justiției, sugerând că studenții nu ar trebui să mai susțină pozițiile acestora.
„Lipsa unui raționament politic real din partea președintelui Klaus Iohannis, care să reflecte preeminența rațiunii de stat în fața respectării unei decizii vădit arbitrare a Curții Constituționale și a ministrului Justiției în cazul demiterii doamnei Laura Codruța Köveși de la conducerea DNA, a produs acest precedent nefast prin care Guvernul poate să intervină în mod abuziv prin demiterea procurorului general. Facem apel la toate persoanele de bună credință ca în această perioadă să fie atente la mișcările pe care coaliția PSD-ALDE le pregătește în justiție, având în vedere pericolul iminent ca la adăpostul altor subiecte de pe agenda opiniei publice, să avem surpriza unei amnistii generale sau a unor mișcări neașteptate în justiție. Liga Studenților se declară solidară cu toți magistrații care protestează deschis față de încercările repetate de subordonare politică a justiției și reafirmă poziția fermă a studenților ieșeni de a lupta împotriva subminării statului de drept.” a declarat Silvian-Emanuel Man, președinte al Ligii Studenților (LS IAȘI) și reprezentantul studenților Facultății de Drept în Senatul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.