La alegerile parlamentare din 2020 se poate vota în altă localitate decât cea de domiciliu doar în anumite condiții:

  1. Studenții și elevii pot vota în localitatea în care studiază doar dacă au viză de flotant.
  1. Alegătorii pot vota în altă localitate decât cea de domiciliu/reședință doar în cadrul aceluiași județ (aceeași circumscripție electorală), fiind trecuți la secția de vot unde își vor exercita drepturile electorale pe liste speciale (suplimentare).

 

Potrivit art. 51 alin. 2 din Legea 208/2015, pe listele electorale suplimentare vor fi trecute:

– persoanele care merg la vot și dovedesc că au domiciliul sau reședința pe raza secției de votare respective, însă au fost omise din diverse din lista electorală permanentă;

– persoanele care se prezintă la vot și dovedesc că au reședința pe raza secției de votare respective, însă nu au făcut cereri de înscriere în Registrul Electoral cu adresa de reședință;

– persoanele care în ziua votării se află în altă unitate administrativ-teritorială decât cea unde își au domiciliul sau reședința și care fac dovadă că au domiciliul sau reședința pe raza circumscripției electorale în care se află secția de votare respectivă.

Cei care au domiciliul/reședința în municipiul București nu pot vota în alt sector, ci doar la secția de vot unde au fost arondați.

Dacă te aflii în localitatea de domiciliu, verifică aici care este secția de vot la care ești arondat:

https://www.registrulelectoral.ro/

 

 

 

Materialul realizat în cadrul proiectului Tineri implicaţi în societatea civilă. Orizont: România 2018 – ediţia a IV-a, finanţat de Primăria Municipiului Iaşi, prin intermediul programului de fonduri nerambursabile pentru tineret.