Ziua internațională a studentului este marcată și în acest an de o subfinanțare puternică a educației. România alocă din nou un PIB record (de mic) educației și nu își asumă măsuri de natură să îmbunătățească semnificativ calitatea sistemului de educație și posibilitatea tinerilor din familii cu venituri mici de a urma o facultate. Reprezentanții studenților se pregătesc de noi proteste dacă executivul nu găsește soluții pentru rezolvarea problemelor semnalate.
Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) a organizat miercuri proteste care au adus în stradă peste 10.000 de studenți, la nivel național, acesta fiind cel mai mare protest studențesc din ultimii 10 ani. Ca urmare a acțiunilor ANOSR, guvernul a anunțat joi o creștere cu 10% a subvenției cămine – cantine, rezolvând parțial una din revendicările studenților. Guvernul a anunțat și creșterea salariilor profesorilor debutanți cu 10% și va plăti de asemenea în 2014 sumele datorate de universități profesorilor, ca urmare a pierderii în instanță a proceselor survenite în urma tăierilor salariale din 2010, evitând situația în care aceste sume ar fi trebuit plătite de universități din alte venituri, inclusiv creșteri ale taxelor plătite de studenți. Bugetul alocat educației crește cu 9.5% însă rămâne ca procent din PIB la coada clasamentului european, cu doar 3.29% și mult sub solicitarea studenților, elevilor, sindicatelor, părinților și rectorilor, de 6% din PIB.
Solicitarea legată de respectarea legii în cazul burselor sociale, care ar trebui să acopere cel puțin costurile de cazare și masă, nu a primit până în acest moment un răspuns. Nu sunt finalizate nici discuțiile legate de centrele de consiliere și orientare în carieră. Mai mult, reprezentanții studenților nu au primit niciun semnal legat de perspectivele pentru următorii ani în ceea ce privește finanțarea educației și procentul din PIB alocat, cu excepția angajamentului că acestea vor continua să crească.
Reprezentanții Guvernului au declarat că vor purta încă o serie de discuții cu reprezentanții studenților în zilele următoare. Dacă nu se găsesc soluții pentru solicitările lor, studenții vor declanșa noi acțiuni de protest.
„Măsurile anunțate nu rezolvă problemele importante ale sistemului de învățământ, iar noi pentru asta am ieșit în stradă. Ni se spune că se colectează prea puțini bani la buget și de aceea nu se poate aloca 6% din PIB pentru educație, ca și cum ar fi treaba noastră să fugim după evazioniști și nu a Ministerului de Finanțe. Probabil că unii se așteaptă să ne și simțim vinovați că am avut nerușinarea de a cere respectarea legii și a asumărilor făcute de partidelele politice din România… Nu putem să acceptăm astfel de scuze pentru subfinanțarea șanselor României la un viitor mai bun. Dacă nu primim răspunsuri mai convingătoare la revendicările noastre în următoarele zile, vom relua protestele. Anul viitor, Ziua Internațională a Studentului trebuie să ne găsească într-un sistem de învățământ mai bun, iar noi nu ne vom opri până când vom avea garanția că acest lucru se va întâmpla!” – Mihai Dragoș, președinte ANOSR
Acțiunile structurilor care cer alocarea a 6% din PIB pentru educație și informații privind finanțarea acestui domeniu vor fi publicate constant pe pagina web www.6pentrueducatie.ro
Leave A Comment