946061_597362450324953_566542588_n

Mii de studenți au protestat în cursul zilei de ieri, în 11 centre universitare din România, pentru alocarea a 6% din PIB pentru educație scandând ,,Legea respectați, 6 alocați”, ,,Voi dați afară tinerii din țară!”, ,,Fără educație moare orice nație!”. O delegație a ANOSR a participat în cursul serii la un set de negocieri cu ministrul delegat Mihnea Costoiu, la final studenții declarând că sunt nemulțumiți de rezultat și că vor continua demersurile pentru salvarea educației.

Iresponsabilitatea politicienilor se plătește din buzunarul studenților !
Organizațiile membre ale Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) au protestat în București, Timișoara, Cluj-Napoca, Iași, Sibiu, Constanța, Galați, Suceava, Oradea, Baia Mare și Alba Iulia fața de finanțarea slabă a educației și slaba calitate a sistemului de învățământ.

Revoltați de iresponsabilitatea cu care guvernanții tratează educația în condițiile în care ea este definită ca prioritate națională, studenții au ieșit în stradă pentru a cere respectarea legii educației și alocarea a 6% din PIB. Nemulțumirile lor sunt legate de taxele din universități (taxe de studiu, taxe de cămin) care au crescut în majoritatea universităților în ultimii ani, de bursele sociale care sunt de 2 sau chiar de 3 ori mai mici decât prevede legea, de condiții de studiu mizere, de lipsa de atractivitate a sistemului de învățământ pentru tinerii competenți din cauza salariilor mici pentru debutanți, de faptul că jumătate dintre studenții din România renunță la studii din motive financiare sau pentru că își aleg greșit facultatea.

,,Educația, salvează nația!”
În toate centrele universitare studenții au adus la protest bannere şi pancarte cu mesaje ca “6, vin studenţii”, “Şi noi creştem odată cu procentul”, “Vă rugăm să ne scuzaţi, suntem tineri educaţi”, “Vrem cămine, nu ruine”, “6% PIBune”, “6% pentru Educaţie”, “Educaţia salvează naţia” și au scandat “Minciunile se plătesc, studenţii în stradă ies”, “Educaţia salvează naţia”, “Fără educaţie moare orice naţie”, “Elevii sunt cu noi” şi “Minciunile din guvern ne-au dus la sapă de lemn”.

În București au participat aproximativ 1000 de studenți, participanții mărșăluind de la Piața Universității la Piața Victoriei și apoi către sediul Ministerului Educației. Studenții au intrat și în câteva universități chemându-și colegii alături de ei. La Piaţa Victoriei, câţiva dintre protestatari au blocat, timp de aproximativ 20 de minute, circulaţia pe Şoseaua Kiseleff.

În Timișoara au participat aproximativ 2000 de studenți la Universitatea de Vest din Timișoara, la Universitatea ”Politehnica” și la Prefectură. Alți 2000 de studenți au protestat în Cluj-Napoca pornind din campusurile universitare până în Piața Unirii unde au stat câteva ore. La Sibiu au protestat în jur de 1500 de studenți în Piața Mare, care au pornit în marș de la Facultatea de Inginerie. La Iași au protestat aproximativ 600 de studenți în Piața Unirii. Studenții gălățeni s-au strâns în număr de 400 și au mărșăluit între doua campusuri universitare. La Constanța și Oradea au participat peste 200 de studenți, iar la Alba Iulia și Suceava au participat peste 150. La Baia Mare studenții au fost în grevă și nu au participat la cursuri, aceștia mergând pe străzi ca să ofere gogoși trecătorilor, simbolizând „gogoșile” pe care guvernanții le-au vândut studenţilor.

„În cadrul discuțiilor cu reprezentanții Guvernului ni s-a promis o creștere de aproximativ 0,6% din PIB a bugetului pentru educație, o creștere cu 10% a salariilor profesorilor debutanți, că se va asigura plata tuturor salariilor profesorilor pentru anul viitor și că va exista o majorare cu 5% a subvenției cămine-cantine. Aceste creșteri sunt infime față de nevoile reale ale actualului sistem și nu vor schimba aproape cu nimic caliatea generală a sistemului educațional. Așteptăm noi discuții cu reprezentanții Guvernului săptămâna viitoare, însă în lipsa unor creșteri semnificative pentru educație suntem pregătiți să continuăm protestele în toată țara. Luăm în calcul inclusiv organizarea de noi proteste săptămâna viitoare” – Mihai Dragoș, președinte ANOSR.

via 6pentrueducatie.ro