Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) lansează azi lista ”Vânzătorilor de gogoși din Educație”, o listă cu oamenii politici care și-au asumat alocarea a 6% din PIB pentru educație sau care au avut responsabilitatea directă de a implementa acestă asumare și care nu s-au ținut de cuvânt.
Această listă face parte din Campania ”6% pentru educație” inițiată de ANOSR la începutul acestei toamne în urma deciziei liderilor organizațiilor studențești membre ale ANOSR din toată țara. Ca urmare a lipsei unor asumări clare de alocare a 6% din PIB pentru educație din partea guvernanților, miercuri, 13 noiembrie, studenții vor organiza proteste în 11 centre universitare din țară – București, Timișoara, Cluj-Napoca, Iași, Constanța, Galați, Baia Mare, Sibiu, Suceava, Oradea și Alba Iulia. Studenții cer Guvernului României să respecte Legea Educației Naționale și să aloce 6% din PIB pentru educație, să crească finanțarea de bază a universităților până la valoarea ei din 2008, să crească subvenția cămine-cantine cu 30%, să crească fondul de burse cu destinație clară către bursele sociale și să existe investiții reale în centrele de consiliere și orientare în carieră și o metodologie clară care să definească normele de funcționare a acestora.
Legea Educației Naționale adoptată în ianuarie 2011 prevede la articolul 8 că pentru educație se alocă anual 6% din produsul intern brut al anului respectiv. Prin urmare, lista ”Vânzătorilor de gogoși” debutează cu cei mai în măsură să implementeze legile statului și să decidă asupra viziunii statului vizavi de legea bugetului: Victor Ponta – Prim-ministru din 2012 până în prezent, Emil Boc – Prim-ministru în perioada 2009 – februarie 2012. Nu îi putem omite din cei care deschid lista ”vânzătorilor de gogoși” pe Crin Antonescu – președinte PNL și Daniel Constantin – președinte PC, care deși nu au funcții cu responsabilitate directă în implementarea acestui articol de lege, sunt în prezent copreședinți ai Coaliției de guvernare. Următorii pe listă sunt miniștrii Educației de la adoptarea legii până în prezent, care ar fi trebuit să aibă un rol decisiv în vederea respectării acestei prevederi din Legea Educației: Remus Pricopie – din decembrie 2012 până în prezent, Mihnea Costoiu – ministru delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Științifică și Dezvoltare Tehnologică din decembrie 2012 până în prezent, Ecaterina Andronescu – în perioada iulie – decembrie 2012, Daniel Funeriu – din decembrie 2009 până în februarie 2012.
Lista continuă cu semnatarii Pactului Național pentru Educație din 2008, document semnat de toate partidele politice parlamentare și președintele României ca un consens politic pentru implementarea unei reforme coerente în sistemul de educație din România, care să nu mai depindă de partidele de la guvernare. Acest document prevede printre cele 8 obiective agreate ca priorități pentru sistemul de educație alocarea a 6% din PIB pentru educație și 1% din PIB pentru cercetare. Prin urmare, garda ”vânzătorilor de gogoși” este întregită de: Traian Băsescu – Președintele României din 2004 până în prezent, Mircea Geoană – președinte PSD în perioada 2005-2010, Emil Boc – președinte PD, respectiv PDL în perioada 2005-2012, Călin Popescu Tăriceanu – președinte PNL în perioada 2004-2009, Corneliu Vadim Tudor – președinte PRM în perioada 1991-2013, Bela Marko – președinte UDMR în perioada 1993-2011 și Daniela Popa – președinte PC în perioada 2008-2009.
”De-a lungul timpului politicienii au făcut numeroase asumări cu privire la creșterea finanțării educației și alocarea a 6% din PIB pentru învățământ. Din pacate însă, aceste asumări nu au fost decât promisiuni deșarte care au fost uitate imediat în momentul în care a trebuit efectiv să se ia o decizie cu privire la finanțarea educației. Practic politicienii au ”vândut gogoși” poporului cu privire la tratarea educației ca prioritate națională – unele mai dulci, altele mai puțin dulci, unele izbitor colorate, altele mai sumbre, dar în final toate cu gust de rahat. Studenții s-au săturat să înghită ”gogoșile” politicienilor și pe data de 13 noiembrie vor ieși în stradă pentru a cere respectarea Legii Educației Naționale și alocarea a 6% din PIB” – Mihai Dragoș, președinte ANOSR
Leave A Comment