1391585_594686380592560_638606161_n

Organizațiile studențești din centrul universitar Iaşi, membre şi susţinătoare ale Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) anunță intrarea în grevă japoneză în solidaritate cu protestele cadrelor didactice începând de miercuri, 6 noiembrie. Mii de studenții vor intra la cursuri cu banderole albe la mână și vor cere alocarea a 6% din PIB pentru educație.

Pe lângă revendicarea cu privire la bugetul pentru educație, studenții cer creșterea alocației per student echivalent, a subvenției cămine-cantine, a fondului de burse pentru creșterea bursei sociale și servicii de consiliere și orientare în carieră de înaltă calitate.

La Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, din cauza subfinanţării educaţiei, la începutul anului 2013, salariile cadrelor universitare şi de cercetare, precum şi cele ale personalului administrativ şi auxuliar au fost reduse, iar din această toamnă au crescut taxele de şcolarizare şi taxele de cămin. Bursele sunt puţine, iar cuantumul lor nu acoperă cheltuielile necesare pentru cazare şi masă. Mai nou, chiar şi reducerile la transportul în comun (RATP) au fost puse sub semnul întrebării. În plus, căminul C5 din campusul Titu Maiorescu este încă în renovare, fondurile reduse alocate de guvern privând peste 500 de studenţi de dreptul la cazare.

,,A sosit momentul să îi tragem la răspundere pe cei care decid în numele nostru, pentru modul în care tratează educația și pentru ignoranța față de viitorul nostru. Suntem complet dezamăgiți din cauză că deschiderea la dialog a rămas doar la nivel de conjugare a verbului ,,a fi deschis” la toate timpurile. Educația din România este în prag de colaps iar viitorul nostru ne este în propriile mâini acum. Vom fi alături de cadrele didactice declanșând la nivel național greva japoneză, iar în lipsa unor asumări concrete de alocare a 6% din PIB pentru educație vom organiza proteste în cele mai importante centre universitare din țară pe data de 13 noiembrie!” – Mihai Dragoș, președinte ANOSR.

Membrii Ligii Studenţilor din Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (LS IAŞI)  se vor organiza în comitete temporare de grevă şi vor intra pe la cursuri, împărţind colegilor banderole albe cu mesajul „6% pentru educaţie”.

„Greva japoneză nu va periclita în niciun fel buna desfăşurare a orelor de curs şi de seminar. Este în primul rând un semnal de alarmă adresat guvernanţilor din România, iar în al doilea rând o acţiune de solidarizare, care să ne apropie pe noi toţi: conducerea universităţii, studenţi, cadre universitare, cercetători, personal administrativ şi auxiliar. Cu toţii suntem grav afectaţi de subfinanţarea sistemului educaţional din România! Iar pentru viitorul educaţiei şi al Naţiunii Române, nu ne vom mărgini doar la greve de avertisment! Acesta este doar începutul!” – Silvian-Emanuel Man, preşedintele Ligii Studenţilor din Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (LS IAŞI).

Studenții, sindicatele şi elevii au anunţat deja acţiuni generale de protest la nivelul întregii ţări prin care cer respectarea legii şi alocarea a 6% din PIB pentru educație. ANOSR organizează pe 6 noiembrie grevă japoneză în majoritatea centrelor universitare importante din țară, urmând ca pe 13 noiembrie să organizeze acțiuni generale de protest. Federaţia Sindicatelor din Educaţie ”Spiru Haret” a pichetat luni, 4 noiembrie, Palatul Parlamentului, acțiune la care au participat aproximativ 800 de cadre didactice, existând în prezent consultări interne cu privire la posibilitatea neîncheierii situației primului semestru și declanșării grevei generale. Federația Sindicatelor Libere din Învățământ a organizat pichetări ale Guvernului în 28-30 noiembrie, urmând ca în data de 6 noiembrie să organizeze un miting la București la care sunt așteptate 10.000 de cadre didactice din toată țara. Toate aceste structuri au aceeași revendicare: alocarea a 6% din PIB pentru educație.

Acțiunile structurilor care cer alocarea a 6% din PIB pentru educație și informații privind finanțarea acestui domeniu vor fi publicate constant pe pagina web www.6pentrueducatie.ro