988366_597361263658405_341321997_n

Organizațiile studențești din centrul universitar Iaşi, membre şi susţinătoare ale Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) cheamă studenții la protest miercuri, 13 noiembrie, pentru a cere Guvernului României alocarea a 6% din PIB pentru educație începând cu anul 2014.

Nemulțumirile studenților pleacă de la faptul că universitățile, în contextul unei subfinanțări constante a educației din România, au fost nevoite să crească o serie de taxe, să comaseze grupe și facultăți sau să reducă și chiar să oprească în unele cazuri investițiile ce țin de îmbunătățirea calității sistemului educațional.

Studenții cer Guvernului României să respecte Legea Educației Naționale și să aloce 6% din PIB pentru educație, să crească finanțarea de bază a universităților până la valoarea ei din 2008, să crească subvenția cămine-cantine cu 30%, să crească fondul de burse cu destinație clară către bursele sociale și să existe investiții reale în centrele de consiliere și orientare în carieră și o metodologie care să definească normele de funcționare a acestora.

Protestul va începe la ora 13:00 și se va desfășura în Piaţa Unirii. Inițiatorii protestului sunt organizațiile studențești: Liga Studenților Electrotehniști (L.S.ETH) din Universitatea Tehnica “Gheorghe Asachi”, Liga Studenților Economiști (LSE), Asociația Studenților Francofoni Iași (ASFI), Asociația Societatea Pentru Psihologie (SPP), Asociaţia Studenţilor şi Absolvenţilor a Facultăţii de Filosofie și Științe Social Politice din Iaşi (ASAFFI) din Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” și Societatea Studenților Farmaciști Iași (SSFI), Societatea Studenților Mediciniști Iași (SSMI), Societatea Studenților Stomatologi Iași (SSSI) din Universitatea de Medicină și Farmacie.

Începând cu ora 12:00, grupuri de studenţi de la „Cuza” se vor aduna în faţa Universităţii de pe Copou, urmând să se alăture colegilor din Piaţa Unirii. De asemenea, tot de la ora 12:00, studenţii de la Universitatea Tehnică se vor aduna în Campusul Tudor Vladimirescu.

Alături de studenții ieşeni, vor protesta și studenții din alte 10 centre universitare importante din țară – București, Timișoara, Cluj-Napoca, Constanța, Galați, Baia Mare, Sibiu, Suceava, Oradea și Alba Iulia, având cu toții aceeași revendicare – alocarea a 6% din PIB pentru educație.

Demersurile studenților pentru creșterea finanțării educației au început încă din luna ianuarie a acestui an, odată cu petiția de peste 100 de metri semnată de 10.000 de studenți care a fost depusă la Guvernul și Parlamentul României. Aceasta nu a stârnit nicio reacție din partea instituțiilor statului, acestea ignorând complet mesajul studenților. Au urmat adrese, scrisori, lansarea studiului ”Responsabilitate pentru Educație” care prezenta problema subfinanțării educației din perspectiva studenților, un marș al liderilor studenților desfășurat la Timișoara în care reprezentanții organizațiilor studențești au plimbat pe stradă o vacă pentru a sugera că educația a ajuns la ”coada vacii”, toate acestea fiind de asemenea ignorate de către guvernanți. În luna octombrie ANOSR a lansat platforma online www.6pentrueducatie.ro în care au fost prezentate opiniei publice necesitatea alocării a 6% din PIB pentru educație, efectele subfinanțării educației și asumările legislative existente în acest sens, reușind să coaguleze în acest demers reprezentanți ai elevilor, ai părinților, ai sindicatelor și ai rectorilor, primind totodată mesaje de susținere din partea unor reprezentanți ai societății civile sau a unor personalități publice interesate de viitorul României. Ulterior, au existat întâlniri cu reprezentanții Ministerului Educației și ai Guvernului, însă toate s-au desfășurat fără asumări clare din partea guvernanților cu privire la creșterea finanțării educației și alocarea a 6% din PIB, așa cum studenții au solicitat. Săptămâna trecută, pe data de 6 noiembrie, studenții au organizat greve japoneze în cele mai importante centre universitare din țară, solidarizându-se astfel cu protestul profesorilor din București.

„Ignoranța guvernanților a depășit orice limită. Vorbim despre finanțarea educației, trimitem adrese, petiții și analize de peste un an de zile, dar parcă vorbim cu pereții. Nu vedem vreo strategie clară, nu se implementează soluții, nu se iau măsuri reale. A sosit momentul să ne cerem drepturile și în stradă. Poate așa se vor mai trezi și vor respecta legea și propriile lor asumări. Așteptăm ca pe lângă studenți să ni se alăture la protest toți cei care cred că sistemul de educație încă mai poate fi salvat dacă este tratat cu responsabilitate și finanțat corespunzător. Guvernele din ultimii ani și-au bătut joc de educație și această bătaie de joc nu poate să mai continue dacă vrem un învățământ decent și un altfel de viitor pentru România!” – Mihai Dragoș, președinte ANOSR

„Susţinem în continuare demersurile ANOSR şi ale organizaţiilor membre în lupta pentru finanţarea corespunzătoare a educaţiei. Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi a suferit foarte mult din pricina subfinanţării: la începutul anului 2013, salariile cadrelor universitare şi de cercetare, precum şi cele ale personalului administrativ şi auxuliar au fost reduse, iar din această toamnă au crescut taxele de şcolarizare şi taxele de cămin. Bursele sunt puţine, iar cuantumul lor nu acoperă cheltuielile necesare pentru cazare şi masă. Mai nou, chiar şi reducerile la transportul în comun (RATP) au fost puse sub semnul întrebării. În plus, căminul C5 din campusul Titu Maiorescu este încă în renovare, fondurile reduse alocate de guvern privând peste 500 de studenţi de dreptul la cazare. Noi ţinem foarte mult la ideea de «Cuza» şi nu suntem dispuşi să ne lăsăm universitatea călcată în picioare. Îi chemăm pe toţi colegii noştri la protest alături de noi şi îi rugăm pe domnii profesori să înţeleagă că este mai bine să „pierdem” o zi în stradă, decât să ratăm viitorul unei întregi generaţii!” – Silvian-Emanuel Man, preşedinte Liga Studenţilor din Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (LS IAŞI)