Liga Studenţilor din Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (LS IAŞI) condamnă politica dezastruoasă pe care conducerea Universităţii „Cuza” o are faţă de proprii săi studenţi, prin încălcarea repetată a Legii Educaţiei Naţionale, încălcarea drepturilor studenţeşti şi prin impunerea constantă de taxe. Într-un an de zile, instituţia a crescut taxele de cazare, a impus taxe speciale pentru restanţe, a adoptat regulamente care limitează drepturile studenţilor, a refuzat să le acorde tinerilor credite pentru acţiunile de voluntariat şi a refuzat să ofere informaţii de interes public. Având în vedere lipsa de cooperare a conducerii universităţii cu studenţii ei, tinerii vor protesta miercuri, 3 decembrie, de la ora 12:00 în Sala Paşilor Pierduţi.
Studenţii solicită conducerii eliminarea noilor taxe pentru restanţele din anii anteriori, reducerea tarifelor de cazare din campusurile universităţii, adoptarea Statutului Studentului în forma sa completă, transparenţă în deciziile structurilor de conducere ale UAIC, adoptarea unei metodologii în vederea acordării de credite pentru acţiunile de voluntariat ale studenţilor UAIC, câte un reprezentant cu drept de vot delegat de Liga Studenţilor (LS IAŞI) în Senatul UAIC, Consiliul de Administraţie şi Consiliul Administratriv pentru Probleme Social-Studenţeşti (CAPSS), un vot total de 25% pentru studenţi în alegerea rectorului, depolitizarea universităţii, precum şi o poziţie publică din partea conducerii universităţii prin care să îşi asume public susţinerea demersurilor studenţilor în direcţia creşterii finanţării educaţiei şi acordării a 6% din PIB sistemului educaţional şi a 1% din PIB pentru cercetare.
Începutul acestui an universitar a debutat pentru studenţii de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi cu o majorare a tarifelor de cazare, în urma căreia universitatea va putea obţine din buzunarele tinerilor peste 7 miliarde de lei vechi. Decizia de majorare s-a luat la mijlocul verii, când studenţii erau în vacanţă. Până în momentul de faţă, 1700 de studenţi au semnat o petiţie prin care solicită anularea majorării.
La scurt timp după, instituţia ieşeană a impus o taxă studenţilor care aveau restanţe din anii anteriori, deşi acestora le era garantat dreptul la două examinări gratuite. Modificarea s-a făcut prin adoptarea ilegală a unui regulament, încălcându-se art. 136 din Legea Educaţiei Naţionale.
Anul universitar trecut, a fost adoptat într-un final un Cod al drepturilor şi al obligaţiilor studenţilor (Statutul Studentului), dar într-o variantă care încalcă şi limitează drepturile studenţilor. Deşi s-au făcut mai multe sesizări privind ilegalitatea acestui act, instituţia ieşeană a rămas nepăsătoare la cererile studenţilor. În momentul de faţă, UAIC este universitatea din România care recunoaşte cele mai puţine drepturi studenţilor ei!
Tinerilor li s-a refuzat şi dreptul de a li se recunoaşte prin credite acţiunile de voluntariat deşi acest lucru se realizează deja la mai multe universităţi din ţară.
Însă, ceea ce este cel mai grav, conducerea Universităţii nu a dat curs unor solicitări realizate în baza legii 544/2001 privind accesul la informaţiile de interes public, prin care studenţii solicitau informaţii cu privire la modul de desfăşurare al procesului educaţional sau cu privire la fondurile destinate pentru cămine şi cantine.
După ce au fost refuzaţi constant, în ciuda faptului că s-au adresat în nenumărate rânduri conducerii universităţii şi au organizat şi o grevă japoneză (de avertisment), tinerii au fost ignoraţi. Astfel, au decis să treacă la acţiuni de protest.
„Studenţii sunt recunoscuţi prin lege drept parteneri egali în procesul educaţional. În Universitate, ei reprezintă peste 93% din corpul academic. Este dreptul nostru de a decide în problemele care ne privesc şi cerem să fie respectat! Conducerea trebuie să înţeleagă că Universitatea nu poate exista fără studenţi. Ne-am săturat să fim trataţi ca şi cum singura noastră menire ar fi să aducem bani instituţiei. Ne-am săturat ca persoanele din conducerea universităţii să se creadă deasupra legii! Această atitudine scandaloasă trebuie să se oprească aici! Ori respectă legea, ori îşi dau demisia!” a declarat Silvian-Emanuel Man, preşedinte LS IAŞI.
Studenţii se vor aduna începând cu ora 12:00 în Sala Paşilor Pierduţi. Dacă cererile lor nu vor fi îndeplinite, vor solicita demisia rectorului (prof. univ. dr. Vasile Işan), directorului general administrativ (ing. Bogdan-Eduard Pleşcan), prorectorului pentru probleme studenţeşti (prof. univ. dr. Carmen Creţu), preşedintelui Senatului (prof. univ. dr. Constantin Rusu) şi a studenţilor senatori care au votat deciziile abuzive şi ilegale emise de structurile de conducere ale instituţiei în această perioadă.
Liga Studenţilor din Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (prescurtat LS IAŞI) este o organizaţie studenţească independentă, neguvernamentală, non-profit, democratică, nepartizană, cu activitate civică şi sindicală, creată pentru a apăra drepturile şi interesele studenţilor din Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, prin toate mijloacele legale de care dispune.
Leave A Comment