Conducerea UAIC a decis, în urma demersurilor întreprinse de Liga Studenţilor (LS IAŞI), revenirea la tarifele de cazare de anul trecut pentru lunile ianuarie, februarie şi martie, urmând ca ele să fie recalculate în cadrul Consiliului Administrativ pentru Probleme Social Studenţeşti (CAPSS), unde sunt prezenţi şi şefii de cămine.
LS IAŞI a iniţiat la începutul anului universitar o petiţie pentru reducerea tarifelor de cazare care a ajuns la un număr de peste 1700 de semnatari. Având în vedere presiunea pusă de LS IAŞI asupra conducerii UAIC, prin greva japoneză din zilele de 26 şi 27 noiembrie, sub ameninţarea protestului, preşedintele Senatului, prof. univ. dr. Constantin Rusu a delcarat pentru ziarul Evenimentul, în data de 2 decembrie, că se va lua în discuţie recalcualrea tarifelor de cazare (vezi aici).
În urma protestului organizat de LS IAŞI în Sala Paşilor Pierduţi în ziua următoare, miercuri, 3 decembrie, unde au participat peste 100 de studenţi, conducerea UAIC a acceptat la negocieri revenirea la tarifele de cazare de anul trecut pentru lunile ianuarie, februarie şi martie, urmând ca în luna martie să se recalculeze tarifele de cazare, raportat la subvenţiile bugetate de la Ministerul Educaţiei şi cheltuielile de întreţinere.
Conform Legii Educaţiei Naţionale, tarifele de cazare trebuie să fie cel mult egale cu diferenţa dintre costurile de funcţionare ale căminului şi subvenţiile pentru cazare de la minister. În momentul de faţă, Universitatea „Cuza” este instituţia de învăţământ superior din ţară care percepe cele mai mari taxe de cazare.
Liga Studenţilor (LS IAŞI) veghează constant asupra respectării prevederilor legale în acest sens, şi insistă asupra respectării art. 205 aliniatul 14 din Legea Educaţiei Naţionale, conform căruia „în vederea asigurării transparenţei, universitatea de stat publică periodic balanţa de venituri şi cheltuieli pentru fiecare cămin studenţesc”.
Mulţumim tuturor celor care au participat la protest şi care susţin acţiunile noastre!
Împreună ne facem auziţi!
Desfăşurarea evenimentelor:
31 iulie – UAIC creşte tarifele de cazare
23 septembrie – LS IAŞI cere reducerea tarifelor de cazare
7 octombrie – celelalte asociaţii şi studenţii din senat depun un memoriu prin care se cere acelaşi lucru
5 noiembrie – LS IAŞI depune petiţia cu 1300 de semnături pentru reducerea tarifelor de cazare. Între timp, s-au mai adăugat 400 de semnături. Conducerea UAIC declară presei că tarifele NU se vor reduce.
26-27 noiembrie – greva japoneză în care am solicitat reducerea inflamează conducerea UAIC. Rectorul declară că totul este o obrăznicie.
2 decembrie – conducerea UAIC face paşi înapoi. Sub ameninţarea unui protest studenţesc, preşedintele Senatului declară presei că se va lua în calcul recalcularea tarifelor. Nu se spune că ele ar fi fost deja reduse.
3 decembrie – în urma protestului, la negocieri, domnul rector îşi asumă revenirea tarifelor de cazare pentru ianuarie, februarie şi martie, urmând ca în 2015 să se recalculeze tarifele, începând cu luna aprilie.
9 decembrie – UAIC anunţă pe facebook că reducerea tarifelor de cazare s-a luat în baza unei decizii din 27 noiembrie. Atunci, se ridică două întrebări:
1. De ce nu au anunţat acest lucru de vineri sau de luni-marţi, înainte de protest? Decizia a fost anunţată abia după protest. Preşedintele Senatului a fost singurul care a declarat presei că taxele vor fi recalculate, nu reduse. Restul persoanelor din conducerea UAIC şi-au menţinut ferm poziţia că nu vor îndeplini revendicările noastre.
2. Dacă rezultatul reducerii aparţine memoriului redactat de celelalte asociaţii şi de studenţii din senat, de ce nu le-a fost îndeplinită cererea mai rapid? De ce a fost îndeplinită abia după ce am făcut noi greva japoneză şi după ce am pus o puternică presiune mediatică pe conducerea UAIC?
Leave A Comment