Liga Studenţilor (LS IAŞI) informează studenţii şi opinia publică asupra faptului că bursele studenţeşti promise pentru vara aceasta nu vor fi virate decât la finalul lunii septembrie sau începutul lunii octombrie, având în vedere că nu s-au alocat fonduri în acest sens, urmând ca acestea să fie disponibile abia după rectificarea bugetară din luna august.

În urma modificării OUG 2/2017 şi a publicării Ordinului Ministrului Educaţiei Naţionale nr. 4104 din 21.06.2017 prin care se modifică criteriile generale de acordare a burselor şi a alor forme de sprijin material pentru studenţii din învăţământul superior de stat, bursele studenţilor, indiferent de tipul acestora (de merit, performanţă sau sociale), se vor acorda pe toată durata anului universitar, inclusiv pe perioada vacanţelor şi a sărbătorilor legale.

Deşi studenţii au acest drept recunoscut, universităţile îşi desfăşoară activitatea în baza unui contract instituţional cu Ministerul Educaţiei Naţionale prin care acesta din urmă, în calitate de ordonator principal de credite, distribuie fondul de burse în funcţie de numărul de studenţi bugetaţi, către universităţile de stat, în urma aprobării bugetului de stat la începutul acestui an.

Astfel, bursele studenţilor vor fi virate abia la finalul lunii septembrie, cumulat pentru toate cele trei luni de vacanţă, după ce Guvernul va realiza rectificarea bugetului de stat în luna august, alocându-se fonduri suplimentare Ministerului Educaţiei Naţionale, care va trebui să reînnoiască contractele instituţionale cu universităţile de stat, astfel încât acestea să poată vira bursele studenţilor.

„Anumite federaţii studenţeşti au dezinformat în mod grav studenţii, comunicând în spaţiul public faptul că bursele vor fi virate începând cu finalul lunii iunie sau începutul lunii iulie. În lipsa unei alocări bugetare, care se poate face doar la o rectificare bugetară, universităţile nu au resursele necesare de a vira bursele. Pe viitor, îi îndemnăm pe studenţi să privească cu mai multă prudenţă promisiunile deşarte ale unor lideri de partid cu probleme penale şi girate din interes de anumite organizaţii studenţeşti influenţate politic.” a declarat Cosmin-Teodor Cotos, vicepreşedinte al Ligii Studenţilor (LS IAŞI).