Actualizare:

În urma demersurilor realizate de Liga Studenților (LS IAȘI), Guvernul a realizat, în final, că bursele rezidenților nu mai au bază legală și că afirmațiile inițiale ale Ministrului Muncii, Lia Olguța Vasilescu, au fost eronate.

Luni dimineață, reprezentanții LS IAȘI au discutat cu Ministrul Sănătății, Florian Bodog pe această temă și au trimis o solicitare cabinetului Tudose. Ca urmare, Executivul va adopta joi, în ședința de Guvern, o ordonanță simplă prin care să se restabilească cadrul legislativ pentru bursele rezidenților.

——————-

Liga Studenților (LS IAȘI) solicită cabinetului Tudose să emită o Ordonanță de Guvern prin care să se reintroducă bursele medicilor rezidenți care au fost eliminate prin legea salarizării unitare și atrage atenția asupra modului scandalos în care miniștrii Florian Bodog și Lia Olguța Vasilescu au tratat problema medicilor, dentiștilor și farmaciștilor rezidenți, avansând promisiuni de salarii mai mari, dar neglijând total problema curentă a burselor și a modului de admitere și repartizare la rezidențiat.

Coaliția de guvernare PSD-ALDE a tăiat bursele de 670 lei pe lună de care beneficiau medicii rezidenți prin legea salarizării unitare. Mai exact, prin art. 44 pct. 28  din legea salarizării unitare nr. 153/2017 a fost abrogat art. 18 al OUG 103/2013 prin care se instituiseră de la 1 ianuarie 2014 bursele pentru rezidenţi.

Practic, începând cu luna iulie a.c., medicii rezidenţi, medicii dentişti rezidenţi şi farmaciştii rezidenţi din unităţile sanitare de stat cu un salariu brut lunar mai mic de 3.000 de lei, nu vor mai primi bursa de 670 lei pe lună.

Deși Ministrul Sănătății Florian Bodog a oferit astăzi declarații vagi reprezentanților mass-media, susținând că bursele nu vor fi afectate deloc și că baza legală a acestora ar rezida în Ordonanțele de Urgență nr. 2 și 9 de anul acesta, însă el nu a indicat precis prevederile legale.

La o simplă citire a celor două acte normative, se constată că acestea nu reglementează acordarea burselor de rezidențiat, ci doar pragul maxim al salariului pentru care pot fi acordate. Chiar OUG 9/2017 prin art. 21 face trimitere și se sprijină pe art. 18 al OUG 103/2013 care instituise bursele de rezidențiat, dar care este acum abrogat prin legea salarizării unitare.

În perioada de vacanță parlamentară Guvernul nu este abilitat să emită Ordonanțe de Urgență, însă acesta poate prin legea de abilitare nr. 161 din 6 iulie, începând de luni, să emită Ordonanțe de Guvern (cunoscute drept „ordonanțe simple”), inclusiv în domeniile sănătății și finanțelor. De aceea, medicii rezidenți solicită Executivului să adopte o ordonanță simplă prin care această problemă să fie rezolvată.

Situația poate fi cu atât mai ușor remediată cu cât plata lunară a bursei de rezidenţiat se realizează din bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Sănătăţii, iar fondurile au fost deja alocate.

De asemena, Liga Studenților (LS IAȘI) amintește faptul că, atât în timpul fostului Ministru al Sănătății Vlad Voiculescu, cât și acum, în timpul actualului ministru Florian Bodog, Ministerul Sănății a refuzat tacit punerea în dezbatere publică a metodologiei de admitere la rezidențiat, precum și rezolvarea unor probleme fundamentale legate de organizarea acestui examen. Mai mult, Ministerul Sănătății dă dovată de o lipsă gravă de transparență, având în vedere că pe site-ul web al instituției la secțiunea „acte normative adoptate” ultimul act normativ publicat datează din 12 decembrie 2016.

„Majorările salariale promise vor intra în vigoare abia de la 1 ianuarie 2018, dar cu riscul ca și acestea să fie prorogate pe fondul problemelor bugetare și a instabilității fiscale. Până atunci, sunt practic 6 luni în care rezidenții nu vor beneficia de bursa lunară de 670 de lei, bani pe care aceștia se bazau pentru acoperirea diverselor cheltuieli. Șocul este resimțit în special de cei aflați în primii ani de rezidențiat sau de cei care urmează specializări cu sporuri mici, pentru care eliminarea bursei înseamnă reducerea veniturilor lunare cu aproape o treime. Bursa de rezident contează enorm, în contextul în care mulți tineri doresc și se chinuie să rămână în țară pentru a practica medicina, dar în loc să-i sprijine în mod real, Guvernul îi alungă peste hotare. Aceste burse, însă, nu sunt un beneficiu propus de guvernanți, așa cum se crede, ci sunt propuse de organizațiile studențești împreună cu Colegiul Medicilor din România în perioada 2012-2013.” a declarat Brîndușa Lungu, absolvent UMF Iași.

„Eliminarea burselor pentru medicii rezidenți nu ne arată decât faptul că actuala guvernare nu are o grijă reală față de români, bazată inclusiv pe existența unui aparat specializat și promovat pe bază de competență și meritocrație în ministere. Executivul dorește doar să bifeze în mod stahanovist punctele din planul de guvernare, care să asigure legitimitatea politică și acoperirea insidioasă a unor inițiative controversate, menite să-i protejeze pe membrii de partid care au săvârșit fapte de corupție. Cât despre prevederile legale care să garanteze în momentul de față plata burselor rezidenților, acestea sunt la fel de inexistente precum sunt o parte din lucrările științifice ale domnului ministru Florian Bodog, prin care acesta și-a obținut titlurile universitare. Tocmai de aceea cerem Guvernului emiterea unei Ordonanțe care să acopere acest vid legislativ.” a declarat Silvian-Emanuel Man, președinte al Ligii Studenților (LS IAȘI).

 

foto: evz.ro