Codul drepturilor şi obligaţiilor studenţilor, cunoscut drept Statutul Studentului, reprezintă prima iniţiativă legislativă ce aparţine 100% organizaţiilor studenţeşti şi cuprinde drepturile şi obligaţiile studenţilor.

Statutul Studentului îţi garantează inclusiv drepturile pe care le ai în timpul sesiunii!

– studenții au dreptul de a fi informați  cu privire la programă și la modalitățile de evaluare încă de la începutul semestrului, iar orice modificare a acestora se poate face doar cu acordul studenţilor;

– profesorii sunt obligați să publice și să respecte baremul de notare;

– studenții care au o dizabilitate certificată medical pot beneficia de o modalitate de evaluare adaptată nevoilor lor, cu respectarea cerințelor cursului;

– studenţii care nu sunt mulţumiţi de nota finală, chiar şi după mărire/restanţă, pot solicita organizarea unei comisii de contestaţie. În plus, profesorul care a evaluat inițial lucrarea nu poate face parte din comisia de contestație!

– studenţilor le este protejat dreptul la proprietate intelectuală atunci când realizează referate, lucrări de seminar, articole de specialitate. Profesorii nu îşi pot asuma rezultatele muncii studenţilor sub nicio formă!

– studenţii au dreptul de a accesa toate regulamentele universității, de a primi răspuns scris la cereri și de a face sesizări atunci când constată nereguli.

Dacă ai constatat o încălcare a prevederilor menţionate, te rugăm să ne contactezi folosind formularul de contact de aici sau să ne scrii un mail la adresa contact[at]ligastudentilor.net

De asemenea, îţi reamintim că prin copiat şi plagiat nu numai că te expui la riscuri foarte mari, putând fi chiar exmatriculat, dar te furi pe tine însuţi pentru că nu îţi dezvolţi abilităţile care îţi vor folosi mai târziu în viaţă.

Mai multe despre Statutul Studentului şi modul în care a fost adoptat la UAIC poţi citi AICI.

 

ATENŢIE: De asemenea, vă informăm că Liga Studenţilor (LS IAŞI) a acţionat în instanţă Universitatea la Tribunalul Iaşi în baza legii 554/2004, solicitând suspendarea şi anularea noului Regulament pentru studii universitare de licenţă, care a fost adoptat prin încălcarea art. 136 alin. 2 din Legea Educaţiei Naţionale.

Prin noul Regulament pentru studii universitare de licenţă au fost introduse taxele pentru restanţele din anii anteriori. După ce actul va fi suspendat şi anulat, Liga Studenţilor (LS IAŞI) va întreprinde toate demersurile necesare ca studenţii care au fost afectaţi de adoptarea ilegală a acestui regulament şi a acestor taxe de restanţe să îşi recupereze banii achitaţi!

În acest sens, îi rugăm pe studenţii care au achitat aceste taxe să păstreze chitanţele şi să ne contacteze folosind formularul din secţiunea contact.

Mult succes tuturor în sesiune!