Liga Studenților (LS IAȘI) solicită conducerii Universității de Medicină și Farmacie „Gr.T. Popa” din Iași să renoveze căminele studențești și conducerii Spitalului Clinic Județean de Urgențe „Sf. Spiridon” din Iași, precum și celorlalte instituții medicale, să renoveze vestiarele pentru studenți. Studenții cer intervenția Ministerului Sănătății și a Ministerului Educației după ce problemele pe care aceștia le-au ridicat au fost ascunse „sub preș” de organizațiile studențești din universitate care susțin poziția conducerii UMF Iași. 

VEZI AICI galeria FOTO/VIDEO

În urma protestului de luni, 26 iunie, prorectorul UMF Iași, prof. univ. dr. Radu Iliescu, le-a transmis studenților că vestiarele vor fi renovate abia „peste 30 de ani” și că managerii de spitale nu au acceptat acest lucru până acum, cu toate că directorul Spitalului Sf. Spiridon în ultimii trei ani a fost prof. univ. dr. Daniel Vasile Timofte, cadru didactic în cadrul UMF Iași, iar înaintea lui, timp 15 ani, ec. Ioan Bârliba.

Conducerea UMF Iași a negat problemele din cămine, susținând că s-au făcut reparații sau că fotografiile ar fi de mult timp și că urmează renovarea căminelor peste vară, fără a se oferi, însă, termene și asumări clare. Între timp, Avocatul Poporului s-a autosesizat ca urmare a protestului din 26 iunie a.c. și a apariției în spațiul public a unor fotografii care arată realitatea din vestiarele insalubre destinate studenților ale unor spitale din Iași, precum și problemele legate de igrasie, gândaci și alte insecte din unele cămine. Studenții sunt cu atât mai revoltați cu cât în ședința Senatului UMF Iași din 30.05.2023 a fost votată majorarea taxelor de cazare cu până la peste 50% din prețul inițial, cu valori cuprinse între 50 și 150 de lei pe lună, în funcție de cămin.

 Peste 1000 de studenți ai Universității de Medicină și Farmacie „Gr.T. Popa” din Iași, susținuți de Liga Studenților (LS IAȘI), au protestat luni, 26 iunie, pe esplanada din fața UMF Iași împotriva deciziilor recente ale conducerii de majorare a taxelor de cazare și școlarizare și de introducere a prezenței obligatorii la cursuri, în contextul în care majoritatea profesorilor citesc din prezentări (slide-uri) sau nu se prezintă și trimit asistenți în loc, bibliografiile și materialele sunt învechite iar rezultatele evaluării cadrelor didactice de către studenți nu sunt luate în considerație.

„Este total imoral să crești taxa pentru niște servicii care deja sunt de calitate îndoielnică și să dai vina pe război sau inflație pentru că nu ai fost în stare să rezolvi problemele studenților. Este absurd să folosești veniturile din fonduri proprii și să mai primești și finanțare de la bugetul de stat și să investești în clădiri sau proiecte destinate exclusiv cadrelor didactice, dar să ignori total nevoile studenților. Prin comportamentul exprimat, conducerea UMF Iași a arătat că efectiv nu îi pasă de studenți, viitori medici ai țării, și că aceștia nu contează în niciun fel pentru universitate, fiind buni doar pentru a fi «storși» de bani din subvenții și taxe.” a declarat Toma Tataru, președinte Liga Studenților (LS IAȘI).