Peste 1000 de studenți ai Universității de Medicină și Farmacie „Gr.T. Popa” din Iași, susținuți de Liga Studenților (LS IAȘI), au protestat luni, 26 iunie, între orele 12 și 14, pe esplanada din fața UMF Iași împotriva deciziilor recente ale conducerii de majorare a taxelor de cazare și școlarizare, de impunere a prezenței obligatorii la cursuri în contextul în care majoritatea profesorilor citesc din prezentări, bibliografiile și materialele sunt învechite iar rezultatele evaluării cadrelor didactice de către studenți nu sunt luate în considerație. Este cel mai mare protest studențesc care a avut loc în Iași în ultimii 20 de ani.

Din participanți, 849 au semnat pe loc un memoriu către conducerea UMF, însă restul, de peste 150, se tem de o posibilă „răzbunare” din partea instituției, în mare parte aceștia fiind studenții străini.

Galerie foto: https://www.facebook.com/ligastudentilor.net/posts/pfbid09jN7FJLBRhccVEHdCLZUYusMp9PRbaLAajEsTF3miDL27kLevoiFNqPdwbTVtBHcl

Studenții au scandat: „10.000 de lei pentru cursuri de 2 lei”, „Pretenții mari pentru cursuri mediocre”, „Vreți amfiteatre pline? Alegeți profii bine!” „Vrem calitate, nu taxe majorate”, „Taxarea este furt”, „Toată lumea tre’ să știe că nu știți să faceți grile”. De asemenea, au fost criticate organizațiile studențești din cadrul UMF Iași și Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) pentru lipsa lor de solidarizare cu cauza studenților și pentru faptul că în ultimii ani au pactizat cu conducerea universității: „Nu ne reprezentați!”. Tinerii au criticat universitatea și pentru faptul că în pandemie a obligat studenții să își plătească testele covid pentru că unii profesori au profitat de pe urma achizițiilor de teste și pentru faptul că, deși spitalele aveau suficiente materiale de protecție (halate, mănuși, măști, viziere) studenții erau obligați să și le procure singuri: „Toată lumea tre’ să știe c-ați mințit în pandemie”.

La un moment dat, decanul facultății de Medicină dentară, prof. dr. Monica Silvia Tatarciuc a plecat din instituție și pentru că nu a dorit să discute cu studenții aceștia au scandat „Rușine!”. Rectorul UMF Iași, prof. dr. Viorel Scripcariu și prorectorul prof. dr. Luminița Smaranda Iancu au părăsit orașul, deși era anunțată o ședință cu reprezentanții studenților la ora 12, la care aceștia trebuiau să participe. Dispozitivul de pază al universității a blocat accesul reprezentanților Ligii Studenților, invocând că aceștia reprezintă un pericol pentru siguranța instituției și integritatea fizică a cadrelor didactice, deși manifestația s-a desfășurat pașnic și fără incidente. 

Totodată, tinerii au protestat și împotriva metodelor haotice și discriminatorii de examinare a studenților, precum și față de lipsa de transparență și consultare în procesele decizionale. 

Echipa de negociere a stat trei ore și jumătate la discuții cu conducerea UMF. 

O echipă de negociere din partea studenților, formată din Ionuț-Eduard Arghir, Boian Ștefan, Ana-Maria Iojă, Cătălina-Ioana Luncanu și Emanuela Vreme, a discutat cu prof. univ. dr. Radu Iliescu, prorector, prof. univ. dr. Ionela Lăcrămioara Șerban, decanul Facultății de Medicină și ing. Maria Arhip, Director General Administrativ. Liga Studenților (LS IAȘI) va lua toate măsurile necesare pentru a preveni și a sancționa orice eventuală formă de represiune din partea autorităților universitare asupra celor cinci studenți delegați să discute cu conducerea UMF Iași. 

Au fost respinse solicitările principale legate de eliminarea obligativității cursurilor, de anularea majorării taxelor, de introducere a învățământului modular și aproape toate celelalte revendicări pe care le au, în continuare, studenții. 

În schimb, conducerea a recunoscut că există probleme mari cu softul de examinare pentru care a primit o finanțare de 4,1 milioane de euro din PNRR, că există erori majore în grilele care sunt oferite studenților și că sunt necesare bareme clare pentru examenele practice. A existat o asumare legată de precizarea sursei din care sunt inspirate grilele, dar nu și oferirea de explicații pentru subiecte și că din anul următor se vor aloca mai multe zile pentru examenele practice din sesiunea de restanțe. Doamna decan Șerban și-a asumat personal să se ocupe de organizarea orarelor astfel încât studenții să nu mai piardă timp pe drumuri, concentrând activitatea didactică dintr-o zi la un singur spital sau clădire a instituției.

S-a ajuns la concluzia că reprezentanții aleși ai studenților în structurile de conducere și organizațiile studenețești care activează în cadrul UMF nu comunică către studenți inițiativele și deciziile Senatului sau ale Consiliului de Administrație și că aceștia nu își îndeplinesc obligațiile pe care le au față de studenți.

UMF a dat vina pe studenți pentru că aceștia nu participă la evaluarea cadrelor didactice, însă nu este dispusă să modifice sistemul prin care profesorii pot afla nominal modul în care fiecare student i-a evaluat. Până acum, chiar rezultatele negative ale unor profesori la aceste evaluări nu au produs niciun fel de consecințe.

Conducerea a refuzat să comunice informații detaliate cu privire la fondurile de burse și ponderea fondurilor proprii care sunt alocate în această direcție și a afirmat că vestiarele vor fi renovate abia „peste 30 de ani” și că managerii de spitale nu au acceptat acest lucru până acum.

Studenții sunt determinați să continue demersurile prin boicotarea admiterii și acțiuni mai largi în toamnă, inclusiv prin boicotarea cursurilor și declanșarea unei greve.

„Conducerea UMF Iași continuă dezinformările și în loc să rezolve cauzele problemelor pe care le ridică studenții, încearcă să se acopere prin tăcerea majorității timorate și epuizate de situația dezastruoasă din învățământul medical și să-i decredibilizeze pe cei care au curajul să protesteze și să spună lucrurilor pe nume. S-a indus ideea că protestatarii ar fi studenți de la «Cuza» sau «Politehnică», plătiți de Liga Studenților și îmbrăcați în halate. Studenții și-au ridicat carnetele de UMF-iști ca să dovedească contrariul. Îi felicităm pe reprezentanții studenților care au venit la protest!

Profesorii care umplu amfiteatrele prin cursurile lor atractive au fost aplaudați și le-au fost recunoscute meritele, pe când cei care vor să impună această măsură doar pentru orgoliul lor au fost certați de studenți.

În 2017 rectorul a mințit când a afirmat că banii din majorarea taxelor vor fi investiți în cercetare. Nu s-a prezentat niciun rezultat al «investițiilor» făcute pe spatele studenților. Taxarea fără consimțământ este furt, iar orice majorare de taxe fără acordul expres al majorității studenților și fără creșterea calității serviciilor oferite reprezintă un abuz.

Studenții mediciniști vor continua demersurile lor și îi vom susține până în pânzele albe pentru a ne asigura că viitoarea generație de medici este bine pregătită și liberă de orice constrângeri instituționale.” a declarat Toma Tataru, președinte Liga Studenților (LS IAȘI).