Liga Studenţilor (LS IAŞI) solicită Ministerului Justiţiei demiterea preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie, Andrei Tinu, şi promovarea proiectului de modificare a legii cetăţeniei nr. 21/1991 sub forma unei Ordonanţe de Urgenţă, în vederea rezolvării cât mai rapide a problemei celor peste 10.000 de tineri români din afara graniţelor care şi-au peirdut cetăţenia prin incompetenţa şi rea-voinţa autorităţilor române.
În urma unei modificări a legii cetăţeniei nr. 21/1991 din 2015, peste 10.000 de tineri români care obţinuseră cetăţenia prin intermediul părinţilor au rămas fără acte, nemaifiind recunoscuţi de către autorităţile române drept cetăţeni ai României.
Între timp, Ministerul Justiţiei a propus un proiect de lege în vederea rezolvării acestei probleme pentru viitor, însă acesta va urma procedura parlamentară obişnuită, durând foarte mult până la adoptarea lui în Parlament şi transformarea lui în lege. În acest context, solicităm transformarea proiectului de lege în proiect ordonanţă de urgenţă a Guvernului (OUG).
Calvarul românilor din afara graniţelor în problema cetăţeniei a fost prelungit de către Andrei Tinu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie, care a luat peste noapte o decizie în sensul nepermiterii depunerii cererilor de redobândire a cetăţeniei române fără o programare online prealabilă, masură aberantă care, practic, îi pune în imposibilitatea de a solicita redobândirea cetăţeniei române pe românii din afara granţilelor care fie nu au o conexiune la internet (deşi ne aflăm în epoca informatizării, un număr considerabil de români, în special în jurul graniţelor ţării, în teritoriile istorice româneşti NU au acces la internet!), fie nu au disponibilitatea necesară a a fi supuşi unui calvar birocratic în vederea redobândirii cetăţeniei lor istorice.
În prezent, la numai o săptamână de la luarea deciziei, s-a ajuns cu progrămarile la peste o lună şi jumătate. În ritmul acesta se va ajunge la termene de câteva luni doar pentru programarea la depunerea cererii de redobândire a cetăţeniei române, în condiţiile în care legea cetăţeniei române prevede termene exprese pentru soluţionarea acestor cereri.
De altfel, domnul Andrei Tinu a fost demis anul trecut pentru lipsa de transparenţă, comunicare şi eficienţă instituţională şi pentru management deficitar. În perioada de 4 luni când a asigurat dumnealui interimatul anul trecut, activitatea Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie ajungând la un minim istoric al numărului cererilor de redobândire a cetăţeniei române soluţionate.
„Cei peste 10.000 de români care au rămas practic fără cetăţenie nu ar trebui să apeleze la instanţe pentru rezolvarea acestei probleme de importanţă naţională, creată chiar de instituţiile Statului Român! Guvernul României şi Ministerul Justiţiei trebuie să găsească o soluţie administrativă simplă şi rapidă prin care aceşti oameni să îşi poată redobândi cetăţenia pierdută pe nedrept, fără să încărcăm instanţele sau îi punem pe co-naţionalii noştri pe drumuri birocratice. Demiterea preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie este obligatorie, având în vedere «performanţele» instituţiei în descurajarea românilor în a-şi mai redobândi cetăţenia istorică.” a declarat Silvian-Emanuel Man, preşedinte al Ligii Studenţilor.
„Centenarul Marii Uniri ar trebui pregătit în primul rând prin reacordarea cetăţeniei române tuturor românilor din afara graniţelor şi, mai ales, celor din teritoriile istorice care s-au reunit la 1918. Grija unui stat faţă de cei care îi aparţin cu adevărat este esenţială în păstrarea suveranităţii, integrităţii, unităţii şi independenţei sale, cu atât mai mult cu cât propaganda rusă şi maghiară incită la dezmembrarea României şi dizolvarea identităţii naţionale româneşti. Consolidarea identităţii românilor din teritoriile istorice şi din jurul graniţelor ţării ar trebui să fie un pilon principal al securităţii naţionale în contexul geopolitic în care ne aflăm.” a declarat Valeria Pîrlea, responsabil studenţi basarabeni în cadrul Ligii Studenţilor.