Studenţii medicinişti ieşeni vor protesta miercuri, 21 iunie, de la ora 11:00, pe esplanada din faţa UMF Iaşi împotriva mult-criticatei decizii a Universităţii de a mări taxele de şcolarizare. Un eveniment deja creat pe reţeaua de socializare Facebook a strâns peste 600 de participanţi.

https://www.facebook.com/events/1937421729849888

În urma şedinţei Senatului Universității de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” din Iași din 14 iunie, cei 40 de membri prezenţi au votat în unanimitate majorarea taxelor de școlarizare ale studenților, fără ca studenţii să fie consultați în prealabil. În speranţa ca aceasta va trece neobservată, decizia se află la poziția 10 punctul d) pe ordinea de zi, la categoria ,,Diverse”. Taxa pentru studenții români a crescut de la 6.000 de lei la 7.500 de lei.

vezi Hotărârea Senatului

Decizia a stârnit nemulțumirile studenților, cu atât mai mult cu cât a fost ținută în secret până luni, când documentele au fost publicate pe site-ul instituției, iar secretariatele au informat studenții cu privire la majorarea taxelor și stabilirea unor noi obligații financiare față de universitate.

vezi aici noile taxe

Mai mult, revolta tinerilor privește și decizia recentă prin care actuala conducere a UMF dorește ca prezența la cursuri să devină obligatorie, iar absențele să se plătească, în condițiile în care studenții sunt profund nemulțumiți de calitatea anumitor cursuri, iar amfiteatrele instituției nu pot asigura locuri pentru toți studenții unei serii.

În acelaşi timp, printre nemulţumiri se numără şi faptul că manualul de rezidențiat este în vigoare în aceeaşi formă deficitară ca anul precedent, cu aceleași erori și perle, materialele de studiu din cadrul universităţii lipsesc sau nu reuşesc să suplinească necesarul, iar materialele igienico-sanitare absolut indispensabile personalului sanitar (săpun, hârtie igienică, uscătoare de mâini, etc.) nu sunt disponibile în spațiile universității, înlesnind transmiterea de boli. Dincolo de aceste lipsuri, corupția este în continuare în floare, în ciuda unor anchete ale DNA. Studenții reclamă faptul că practicile precum „cumpărarea” examenelor sau a grilelor sunt încă întâlnite în rândul profesorilor, fiind susținute mai ales de către studenții străini.

Sunt aşteptaţi la protest şi viitorii studenţi ai UMF Iaşi, actualii elevi, fie proaspeţii absolvenți și medici rezidenți.

„Având în vedere disproporția dintre calitatea actului educațional și taxele solicitate, mulți studenți sunt determinați să își urmeze ulterior cariera de medic în afara granițelor țării, pentru a beneficia de o pregătire adecvată și a «recupera» ceea ce nu au putut învăța în anii anii de facultate. Dacă ar exista într-adevăr respect față de student și față de societate în general, conducerea instituției s-ar asigura, înainte de toate, că viitorii medici sunt bine pregătiți, nu duc lipsă de materiale, sunt tratați în mod egal, fără discriminări pe bază de venituri și, cel mai important, că nu sunt cufundați în datorii pentru a-și urma visul de a fi la dispoziția pacienților. Însă, aparent, acest respect nu există decât la câțiva profesori cu adevărat dedicați care ne determină să rămânem în țară și să ne luptăm pentru un sistem de sănătate eficient!” a declarat Teodora Rotaru, studentă în cadrul UMF Iași.

„În ultimul timp, deciziile luate în Senatul Universității au fost luate fără un dialog real cu studenții. Cei mai mulți dintre aceștia nu înțeleg cum se reflectă o eventuală mărire de taxe în condițiile precare de studiu deja existente: amfiteatre supraaglomerate, grupuri sanitare lipsite de elemente igienico-sanitare esențiale, lipsa de dotări a sălilor de laborator. Consider că această atitudine, de a face cunoscute taxele de școlarizare cu o lună înainte de examenul de admitere și la finalul perioadei de sesiune este una care sfidează viitorii și actualii studenți ai UMF Iași, punând părinții acestora în fața necunoscutei de a asigura o sumă mai mare de bani, într-un timp mult prea scurt. Este necesar ca astfel de decizii să fie luate cu cel puțin șase luni sau un an înainte, în urma unor consultări cu studenții, iar necesitatea acestora să fie fundamentată. ” a declarat Dragoș Bălănici, student în cadrul UMF Iași.

„Creșterea taxelor nu este corelată cu vreun plan de a stimula calitatea actului educațional din UMF Iași. Este inadmisibil ca o asemenea măsură, contrară bunelor moravuri și logicii, să treacă de ședința Senatului fără nici un fel de discuții, în unanimitate. Interesul studenților de cine este reprezentat? Ne aflăm în fața unei hotărâri ce nu poate fi ocolită și acceptată ca atare. O cerere de clarificare a situației din partea studenților reprezentanți ar fi trebuit să vină prompt, când hotărârea a fost supusă dezbaterii. Sau poate și acest drept vine doar în schimbul unui plic cu bani? Este o reală disproporție între veniturile menționate de persoanele din conducerea instituției în declarațiile de avere și nevoile pe care le invocă, majorând taxele pe spatele studenților, iar fenomenul corupției încă este puternic în această universitate.” a declarat Cosmin-Teodor Cotos, vicepreședinte al Ligii Studenților.

„Pregătirea și susținerea viitorilor medici reprezintă o problemă de siguranță națională, având în vedere că anual, din universitățile de medicină și farmacie, ies fie absolvenți de bună-credință dar care, din păcate, nu sunt pregătiți corespunzător, iar pe de cealaltă parte ies absolvenți care și-au trecut toate examenele prin fraudă, cu scopul ilicit de a dobândi o calificare medicală care să le asigure bunăstarea financiară. Cine ne apără pe noi, cetățenii de rând, de malpraxisul foștilor studenți care au terminat facultatea prin mită și copiatul grilelor, iar acum ocupă o poziție de doctor sau farmacist? Din păcate, deja se resimt consecințele grave ale acestui fapt, iar autoritățile universitare îl ignoră complet!” a declarat Silvian-Emanuel Man, președinte al Ligii Studenților.

 

foto: radioiasi.ro