În atenția Senatului Universitar și al Consiliului de Administrație al

Universității de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” din Iași

 

Atunci când am decis să susținem examenul de admitere la UMF Iași, cu toții am crezut în valoarea actului educațional pe care această instituție de tradiție îl promovează încă de la înființare! Ajungând pe băncile facultății am realizat, însă, că de fapt studiem într-un sistem educațional mult prea defect, mult prea murdar, profund corupt, la un pas de colaps.

Atunci când am pășit prima dată în această instituție de prestigiu am crezut cu tărie că este un mediu academic sănătos, că ne vor îndruma cu atenție cadre didactice cu pregătire înaltă și temeinică, că vom participa la cursuri care inspiră cu adevărat generații întregi! Astăzi nu reușim să le numărăm aceste caractere înalte nici pe degetele de la o mână! Acești profesori sunt pe cale de dispariție. Specia „cititorului de slide-uri” înlocuiește fundamental elita cadrelor didactice de altă dată.

Dezinteresul față de actul educațional este la cote alarmante! Corupția înflorește în această universitate, iar mirosul florilor este cel al cadavrelor în descompunere.  Însă dacă gradul corupției depășește acoperișul acestei instituții și pare adânc înrădăcinat  în fiecare cărămidă, nu același lucru îl putem spune despre materialele didactice: cadavrele pentru studiu la fel ca și numărul microscoapelor nu sunt suficiente pentru cei peste 700 de studenți ai unui singur an! Cărțile împrumutate de la bibliotecă sunt intens deteriorate și depășite! Iar după lucrul cu materiale biologice nu avem nici măcar posibilitatea de a ne curăța mâinile așa încât să plecăm spre casă sănătoș! Până când această bătaie de joc?

Lupta între buget și taxă distruge orice posibilitate de a consolida prietenii trainice! Ne îndemnați zilnic să ne luptăm crâncen cu proprii colegi, să ne urâm între noi,  când noi ar trebui să fim o echipă! Ne îndemnați permanent să fim lipsiți de scrupule și să tăiem în carnea vie a colegilor noștri, a prietenilor noștri, în loc să ne predați lecția unui comportament demn de mediul academic! Iată că astăzi suntem aici pentru a preda la rândul nostru o lecție!

 

Stimați membri ai Senatului Universitar,

lupta aceasta dintre noi care se transpune ulterior automat în întreg sistemul de sănătate este o uriașă problemă de securitate națională! Tratați cu ignoranță pregătirea medicilor și în loc să îi ajutați să își crească aripile, le tăiați din rădăcină și promovați afundarea tinerilor medici în datoriile băncilor corupte! Le distrugeți și ultima șansă de a mai rămâne să profeseze acasă, în țară!

Povara taxelor de studiu este o greutate imensă pentru mii de familii. Din totalul de circa 9000 de studenți ai UMF Iași, 5200 sunt afectați de povara creșterii taxelor de studiu. Măsura este de un impact major: 58% dintre studenții UMF sunt afectați; mai bine de jumătate!

Condamnăm cu fermitate lipsa totală de transparență a UMF Iași! Absența consultării studenților este o abatere gravă de la principiile integrității universitare!

Nu studenții trebuie să fie cei care au de suferit din cauza alocării insuficiente de fonduri de la bugetul de stat și nu aceștia trebuie să completeze bugetul necesar din buzunarul propriu, ci universitatea are responsabilitatea de a identifica surse alternative de finanțare. În acest context, atragem atenția că UMF Iași a subperformat în cazul raportărilor pentru finanțarea suplimentară.

Noi, cei adunati astazi aici, în numele nostru şi al tuturor colegilor vizaţi de măsurile abuzive adoptate de Senatul Universitar, cerem de urgență:

 1. Anularea deciziei de majorare a taxelor de școlarizare. Universitatea ne seacă îndeajuns de mult buzunarele, iar taxele pe care le plătim nu se reflectă în calitatea actului educațional. Solicităm menținerea taxei de studiu la aceeași valoare, de 6000 de lei atât pentru generațiile noastre cât și pentru cei ce vor veni pe băncile facultății.
 1. NU dorim introducerea prezenței obligatorii la cursuri și taxarea absențelor.Aceste măsuri ar încălca fraudulos legislația în vigoare: Codul Drepturilor și Obligațiilor Studentului, anexă a Legii Educației Naționale.
 1. Ne-am săturat de corupție! Dorim eliminarea corupției din UMF Iași și încurajăm studenții să denunțe cazurile de corupție (dare și luare de mită, favoruri etc.). Cerem introducerea de camere de supraveghere la examenul de rezidențiat și utilizarea de tehnică care să prevină fraudarea examenelor.
 1. Un set de măsuri minime igienico-sanitare: SĂPUN și hârtie igienică în toate grupurile sanitare din corpurile universității.
 1. Înlocuirea de urgență a manualelor depășite cu materiale didactice având informațiile la zi, pentru a fi utilizate în practica sanitară.
 1. Verificarea strictă a activității cadrelor didactice și creșterea importanței evaluărilor cadrelor didactice realizate de studenți prin diminuarea salariilor profesorilor care nu întrunesc calificativele corespunzătoare.
 1. Un site decent și remedierea de urgență a tuturor problemelor platformei online! De asemenea publicarea urgentă a tuturor cheltuielilor aferente acestei platforme sever deficitare!
 1. Schimbarea radicală a bazei de date cu grile atât în semestrul I cât și în semestrul al II-lea astfel încât să nu mai poată fi posibilă fraudarea prin copierea de grile.
 1. Bibliografie unică pentru fiecare materie.
 1. Asigurarea de către universitate a tuturor materialelor didactice aferente, în special, Facultății de Medicină Dentară, dar și a tuturor celorlalte facultăți.
 1. Să fie păstrate examenele practice dacă examenul grilă nu este promovat!
 1. Să existe sesiune de restanțe și după primul semestru.
 1. Asigurarea unui număr suficient de vestiare cu lacăt și cheie în toate spitalele subordonate UMF Iași, care să acopere numărul total al studenților UMF!
 1. Considerarea studenților mediciniști după anul 3 de studiu ca fiind PERSONAL SANITAR cu acces la toate facilitățile pentru actualul personal sanitar: acces la consultații, realizarea de consultații, realizarea de manevre și proceduri de către studenți, toalete decente etc.
 1. Prelungirea programului la secretariat la începutul anului universitar!
 1. Demisia studenților reprezentați în Senatul Universității și a studentului reprezentant în Consiliul de Administrație, care nu au comunicat studenților deciziile importante care îi privesc nemijlocit.

 

semnat,

studenții Universității de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” din Iași

susținuți de colegii lor din celelalte universități ieșene