Liga Studenților (LS IAȘI) își manifestă profunda îngrijorare cu privire la organizarea, metodologia și desfășurarea examenului național de rezidențiat, sesiunea noiembrie 2017 și este solidară cu protestul tinerilor medici care reclamă abuzul recorectării tezelor din București în absența candidaților.

Anul acesta, în timpul corectării tezelor din cadrul examenului național de rezidențiat, în centrul universitar București au fost semnalate probleme tehnice, mulți dintre candidați semnalând scanarea eronată și obținând un punctaj mai mic decât cel real. După semnalarea problemelor la Ministerul Sănătății, toate tezele din București au fost recorectate în absența candidaților, încălcându-se în mod flagrant metodologia de examen.

 

Din nou, metodologia a fost publicată târziu

Deși metodologia de desfășurare a consursului național de rezidențiat ar fi trebuit să apară cu cel puțin 6 luni înainte, a fost din nou publicată extrem de târziu în Monitorul Oficial nr. 806 din 12 octombrie 2017, adică cu doar o lună înaintea examenului.

Deși Liga Studenților a inițiat discuții cu reprezentații Ministerului Sănătății privind cooperarea spre îmbunătățirea metodologiei de examen, prin dezbatere publică alături de studenți, actualul Ministru Florian Bodog a întrerupt dialogul fără un motiv întemeiat. Astfel, metodologia a păstrat conținutul lacunar și deficitar din 2016.

Este în continuare păstrat pragul de promovare de 60% din punctajul maxim obținut la nivel național, deși România este pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește numărul de medici pe cap de locuitor, lipsind jumătate din numărul de medici necesar, conform Colegiului Medicilor din România. De asemenea, numărul de posturi și locuri este insuficient, circa 1500 de absolvenți ai universităților de medicină și farmacie fiind obligați să mai aștepte un an până la următorul examen, să se reorienteze profesional sau să plece în afara țării pentru a profesa.

Reiterăm de asemenea neregulile de o gravitate extremă privind imposibilitatea de a asigura securitatea subiectelor fără o monitorizare dinamică și transparentă. Dat fiind faptul că subiectele circulă în format electronic, securizarea mai mult formală a sacilor cu subiecte în saci sigilați cu clești și plicuri lipite cu bandă adezivă, este imposibilă.

Totodată, deși Liga Studenților a propus încă de anul trecut introducerea camerelor de supraveghere în cadrul acestui examen care decide viitorul a mii de medici, propunerea a fost ignorată. Salutăm implicarea activă a forțelor de ordine, însă în contextul imposibilității asigurării securității electronice și împiedicării unor abuzuri de transmitere a informațiilor precum cel din București, din păcate acest suport este total insuficient.

 

Tinerii medici au fost din nou umiliți, fiind obligați să studieze faimosul Compendiu de specialități medico-chirurgicale, cu mai multe greșeli decât informații medicale.

În contextul în care sănătatea populației este o problemă de securitate națională, tinerii medici sunt obligați să se pregătească după două materiale bibliografice care conțin foarte multe informații incorecte sau incomplete, erori ale clasificărilor utilizate în mod curent în practica medicală, informații depășite sau doze de medicamente cu potențial letal.

 

De la lavajul gastric cu „apă de la robinet” și până la tratamentul chirurgical al leziunilor ductului toracic cu…„smântână”

Pe grupurile de discuții de pe rețelele de socializare au fost semnalate constant o mare parte din aceste erori încă de anul trecut. În ciuda nenumăratelor semnalări, autorii au ignorat vocea tinerilor medici și timp de un an de zile nu au publicat nici măcar o erată care să vină medicilor în ajutor. O listă de erori a fost publicată pe site-ul Ligii Studenților încă de anul trecut. VEZI AICI

 

„Este al doilea an consecutiv în care semnalăm nereguli privind desfășurarea acestui concurs decisiv pentru mii de tineri medici. Asistăm în continuare la un exod masiv al cadrelor medicale, o statistică realizată de Federația Solidaritatea Sanitară arătând ca 7 din 10 medici vor să lucreze în afara României, iar din cei șapte, patru au făcut deja pregătirile necesare plecării. Foarte mulți dintre tinerii medici dau o șansă sistemului medical din România participând la acest examen. Din păcate, batjocura la adresa tinerilor medici îi face pe aceștia să părăsească ulterior România, alegând să lucreze în condiții mult mai avantajoase din punctul de vedere al calității actulului medical și mai ales financiar, în alte state. Emigrarea absolvenților universităților de medicină și farmacie a devenit o simplă formalitate, companiile de recrutări din străinătate fiind bine remunerate pe cap de medic plasat în spital din afara României, acestea așteptând cu interes rezultatele examenului de rezidențiat care lasă circa 1.500 de tineri doctori și farmaciști fără perspective profesionale.” a declarat Silvian-Emanuel Man, președinte al Ligii Studenților (LS IAȘI).