Cu privire la declaraţiile date presei ieri, 2 mai, de către domnul Ministru al Educaţiei prof. univ. dr. Pavel Năstase, Liga Studenţilor (LS IAŞI) precizează următoarele:

  1. În urma demersurilor Ligii Studenţilor, Ministerul Educaţiei Naţionale a fost de acord să introducă admiterea on-line la universităţile din România pentru tinerii români de pretutindeni. Însă, înscrierea on-line a absolvenţilor de liceu din diaspora la universităţile din România este în momentul de faţă doar o promisiune, care nu s-a materializat în proiectul de metodologie de şcolarizare. În absenţa unei obligaţii legale, menţionată expres în textul metodologiei, de a organiza înscrierea online, universităţile nu pot fi constrânse legal să organizeze astfel admiterea.
  1. Nivelul de informatizare din Republica Moldova este foarte scăzut, astfel încât tinerii din mediul rural nu vor avea posibilitatea de a se înscrie online. De aceea, insistăm asupra menţinerii comisiei mixte MEN-MAE pentru o perioadă mai redusă, de 2 (două) zile.
  2. În continuare, tinerii etnici români din afara graniţelor nu au acces la bursele de performanţă, de merit şi de studiu oferite de universităţi, nefiind încurajată performanţa academică în rândul lor.
  1. În ceea ce priveşte cetăţenia, reprezentanţii Ministerului Educaţiei Naţionale, domnii secretari de stat Gabriel Liviu Ipsas şi Gigel Paraschiv, au refuzat amendamentele Ligii Studenţilor în ceea ce priveşte facilitarea accesului tinerilor din afara graniţei la repatriere şi redobândirea cetăţeniei române.
  1. Aceiaşi reprezentanţi anterior menţionaţi au promis că vor invita organizaţia pentru a dezbate, punctual, fiecare amendament propus. Promisiunea nu a fost împlinită, fiindu-ne transmis faptul că metodologia ar fi finalizată, decizia fiind luată de un task-force format din „doi consilieri prezidenţiali, şapte secretari de stat şi mulţi alţii”. Administraţia Prezidenţială a precizat ulterior că astfel de discuţii nu au avut loc în cadrul grupului de lucru pentru Republica Moldova stabilit prin hotărâre a CSAT.
  1. În urma unei discuţii telefonice purtate între preşedintele Ligii Studenţilor, Silvian‑Emanuel Man, şi Ministrul Educaţiei Naţionale, prof. univ. dr. Pavel Năstase, acesta din urmă a promis că reprezentanţii organizaţiei vor fi invitaţi la MEN pentru discuta pe articole proiectul metodologiei de şcolarizare pentru tinerii români de pretutindeni şi a oferit asigurări că amendamentele Ligii Studenţilor vor fi luate, până la urmă, în considerare.

 

„Ne menţinem aceeaşi poziţie fermă în ceea ce priveşte cele trei puncte principale pe care le susţinem: facilitarea accesului la admitere prin organizarea comisiei mixte MEN-MAE-MRP (cel puţin pentru două zile la Chişinău), oferirea accesului la burse de performanţă, de merit şi de studiu, precum şi înlesnirea accesului la cetăţenia română cu domiciliu în România, din timpul studiilor, pentru tinerii etnici români din afara graniţelor.” a declarat Silvian-Emanuel Man, preşedinte Liga Studenţilor.