5 miliarde de lei vor fi luaţi din buzunarele studenţilor

Liga Studenţilor din Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (LS IAŞI) este alături de studenţii care condamnă majorarea taxelor de cazare anunţată de către Universitate cu două săptămâni înainte de începerea anului universitar şi solicită instituţiei să abroge hotărârea prin care s-a decis majorarea acestor taxe.

Este al doilea an consecutiv când Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi a decis să majoreze taxele de cazare pentru studenţi. În total, în anul universitar 2014-2015, instituţia ieşeană va încasa peste 5 miliarde de lei vechi din buzunarele studenţilor!

Taxele au crescut în complexul Codrescu (căminele 10, 12 şi 13) de la 120 la 135 lei pe lună, căminul 11 de la 150 la 165 lei pe lună, iar în complexul Târguşor-Copou (căminele 1, 2 şi 3) de la 250 lei la 275 lei (3 locuri în cameră), respectiv de la 275 lei la 300 lei (2 locuri în cameră).

majorare-cazari-uaic

 

Însumate, majorările aduc un venit cuprins între 68 şi 110 milioane de lei vechi pe lună pentru fiecare cămin mai sus menţionat. În total, dacă tarifele vor rămâne aşa, Universitatea va putea încasa din buzunarele studenţilor peste 5 miliarde de lei vechi din majorări, pe tot parcursul anului universitar care tocmai începe.

Majorarea taxelor de cazare a trecut fără dezbatere. Ca de obicei, se spune că „aşa trebuie” şi că „altfel nu se poate”. Menţionăm faptul că Liga Studenţilor (LS IAŞI) a depus o cerere (nr. 12855/21.08.2014) la Registratura UAIC, în baza legii 544/2001 şi a legii educaţiei naţioanale, prin care se cerea balanţa de venituri şi cheltuieli pentru toate căminele universităţii pe parcursul anului universitar trecut. Universitatea a refuzat să răspundă acestei cereri, deşi aceste informaţii ar trebui să fie publice.

„Cuantumul burselor nu a mai crescut de mai bine de cinci ani. Situaţia economică a multora dintre studenţii ieşeni nu este deloc îmbucurătoare, ba mai mult, se înrăutăţeşte pe an ce trece. Mărirea taxelor, doi ani la rând, nu va face decât să reducă numărul celor care îşi mai pot permite «luxul vieţii de student» şi implicit să crească rata abandonului universitar” a declarat Silvian-Emanuel Man, preşedintele Ligii Studenţilor din UAIC.

În acest sens, Liga Studenţilor din Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (LS IAŞI) solicită conducerii UAIC să abroge hotărârea prin care s-a decis majorarea taxelor de cazare.