Programul complet al Zilelor Universităţii este disponibil aici

În perioada 20-30 octombrie, cea mai veche universitate a României sărbătoreşte Zilele Universităţii, ce marchează aniversarea a 153 de ani de la fondarea sa. Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi a pregătit, pentru comunitatea academică, dar şi pentru ieşeni, un program plin de evenimente, ce conţine, printre altele, conferinţa şi decernarea titlului de Doctor Honoris Causa unui premiant Nobel în economie.

Vineri, pe 25 octombrie, cu începere de la ora 10.00, în Aula Magna “Mihai Eminescu” va avea loc tradiţionala ceremonie a deschiderii Zilelor Universităţii, . În cadrul evenimentului sunt invitaţi să conferenţieze prof. univ. dr. Alessandro MARTIN, prorector la Universitatea din Padova, ce îşi va prezenta câteva gânduri despre internaţionalizarea universităţii şi academicianul Constantin TOMA, cu prelegerea „Din viaţa secretă a plantelor: simfonia genetică”. De asemenea, va fi acordată bursa Sfântul Dumitru unui student care a dovedit excelenţă pe plan academic, performanţă în cadrul competiţiilor ştiinţifice studenţeşti şi implicare socială. Mai mulţi profesori ai UAIC vor primi, în cadrul acelui eveniment, titlul de Professor Emeritus.

Unul dintre cele mai însemnate momente ale Zilelor Universităţii va avea loc marţi, 29 octombrie, când prof.univ.dr. Kenneth Arrow, laureat al Premiului Nobel pentru Ştiinţe Economice, va primi titlul de Doctor Honoris Causa al UAIC şi va susţine conferinţa “Knowledge, Belief, and the Economic System” (“Cunoaştere, încredere şi sistemul economic”).

Profesor la Universitatea Stanford, membru al Academiei Naţionale de Ştiinţe din Statele Unite şi fondator al Academiei Pontificale de Ştiinţe Sociale, Kenneth Arrow a primit Premiul Nobel în anul 1972, alături de economistul britanic John Hicks. Arrow a contribuit la cunoaşterea economică prin elaborarea teoriei imposibilităţii, a teoriei generale a echilibrului, a teoriei creşterii economice endogene şi prin investigarea problematicii inechităţii accesului la informaţiei şi consecinţele acesteia în tranzacţiile economice.

Cea mai cunoscută realizare a sa este aşa-numita “Teoria imposibilităţii”, cu aplicaţii în domeniul economiei, al sociologiei şi procesului electoral. Teoria imposibilităţii lui Arrow, aplicată sferei alegerii sociale, ilustrează imposibilitate de a avea o structură ideală de vot care să reflecte criterii echitabile: în condiţiile în care fiecare doreşte să îşi maximizeze câştigul, alegerile sociale vor determina întotdeauna inegalităţi.

La 92 de ani, Kenneth Arrow are titulatura de “Joan Kenny” Profesor de Economie şi Profesor de Cercetări Operaţionale, Emeritus, la Universitatea Stanford.

Evenimentul va avea loc cu începere de la ora 12.00, în Aula Magna “Mihai Eminescu”, conferinţa laureatului Nobel american fiind precedată de prelegerea Academicianului Solomon Marcus “Receptarea Teoremei Arrow de imposibilitate în mediul academic din România”.

O altă personalitate, tot din domeniul economiei, ce va primi distincţia de Doctor Honoris Causa în cadrul Zilelor Universităţii va fi profesorul Pascal Salin. Renumit pentru amplele cercetări în domeniul finanţelor publice şi problemelor monetare, Pascal Salin este profesor la Universitatea Paris-Dauphine din Franţa. Ceremonia de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa se va desfăşura joi, 24 octombrie, cu începere de la ora 13.00, în Aula Magna “Mihai Eminescu”.

Ca în fiecare an, Grădina Botanică invită ieşenii la expoziţia “Flori de Toamnă”, al cărei vernisaj va avea loc duminică, 20 octombrie, la ora 11.00. Expoziţia va fi deschisă ieşenilor până pe 17 noiembrie.
Programul complet al Zilelor Universităţii este disponibil aici. Acesta cuprinde zeci de manifestări – mese rotunde, conferinţe ştiinţifice şi sesiuni de comunicări – de la cele 15 facultăţi ale Universităţii “Alexandru Ioan Cuza”.