Liga Studenţilor din Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (LS IAŞI) a câştigat vineri procesul intentat de conducerea Universităţii „Cuza” prin care se solicita LS IAŞI schimbarea denumirii asociaţiei. Instanţa a stabilit că denumirea asociaţiei studenţeşti este legală şi a apreciat că prin acţiunile Ligii nu a fost afectată imaginea instituţiei de învăţământ superior, problemele din sistemul educaţional fiind de interes public.

Pe parcursul ultimilor doi ani de la reînfiinţare, Liga Studenţilor a susţinut o intensă activitate civică, sesizând şi o serie de nereguli şi abuzuri ale conducerii Universităţii „Cuza”. În loc să dea curs solicitărilor studenţilor, conducerea universităţii a cerut Ligii să îşi schimbe denumirea, pe motiv că ar prejudicia imaginea instituţiei. Mai mult, conducerea instituţiei a cerut Ligii Studenţilor să îşi schimbe sigla, care îl reprezintă pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe doborând balaurul, considerând că este un „simbol neadecvat”. Prin cele două cereri ale conducerii instituţiei s-a încercat şantajarea Ligii Studenţilor, Universitatea nerecunoscându-le studenţilor drepturile fundamentale la asociere, exprimare şi petiţionare.

Mai mult decât atât, în cadrul universităţii, conducerea instituţiei a lansat o amplă campanie de dezinformare şi denigrare, atât în rândul studenţilor cât şi al profesorilor, spunând că Liga ar fi fost înfiinţată ilegal, fiind o organizaţie subversivă sau teroristă.

La finalul acestui proces care a durat mai bine de jumătate de an, instanţa a dat dreptate tinerilor din Liga Studenţilor, respingând cererile conducerii Universităţii, considerate ilegale şi abuzive. Prin hotărârea Judecătoriei Iaşi s-a confirmat, de asemenea, independenţa Mişcării Studenţeşti şi dreptul tinerilor de a se asocia în cadrul instituţiilor de învăţământ superior.

Universitatea se discreditează prin acţiunile anumitor persoane din conducere, care fac abuz de putere în interes propriu, încercând să pună pumnul în gură celora care sesizează problemele din cadrul instituţiei. Din solicitarea conducerii instituţiei nu putem înţelege decât că a pus la îndoială calitatea noastră de studenţi în cadrul universităţii, ca urmare a abuzurilor sesizate de noi. A fost chiar o justificare expresă în mass-media, prin care conducerea preciza că a ales această cale «pentru a nu mai răspunde cererilor ligii». Astfel, La „Cuza” trăim într-o atmosferă totalitară, la 25 de ani de la căderea regimului comunist. Din fericire, conducerea universităţii este nevoită să pună în aplicare hotărârea judecătorească şi să înceteze abuzurile şi atacurile la adresa Ligii Studenţilor! Legea ne garantează dreptul de a ne asocia, de a ne întâlni, în spaţiile universităţii şi de a organiza evenimente specifice studenţilor.” a declarat Silvian‑Emanuel Man, preşedintele Ligii Studenţilor (LS IAŞI).

Liga Studenţilor din Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (prescurtat LS IAŞI) este o organizaţie studenţească, neguvernamentală, non-profit, independentă, democratică, nepartizană, fără afiliere în cadrul federaţiilor studenţeşti naţionale, cu activitate civică şi sindicală, creată pentru a apăra drepturile şi interesele studenţilor din Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi prin toate mijloacele legale de care dispune. Organizaţia a activat în perioada 1989-2001, fiind reînfiinţată în vara anului 2013 de către un grup de studenţi. De atunci a desfăşurat o intensă activitate cu caracter civic, militând constant pentru refacerea vechiului spirit al mişcării studenţeşti din România.