Liga Studenţilor din Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (LS IAŞI) contestă proiectul actual de metodologie pentru organizarea alegerilor noilor structuri de conducere academică şi solicită Senatului Universităţii să nu îl adopte până nu va fi pus în acord cu legislaţia naţională.

Joi, 26 noiembrie, Senatul Universităţii „Cuza” ar urma să se adopte o nouă metodologie de organizare a alegerilor pentru structurile de conducere, în baza căreia ar urma să se aleagă membrii Senatului şi ai consiliilor facultăţilor, precum şi noul rector şi decanii. Proiectul cuprinde grave abateri de la Legea Educaţiei Naţionale şi poate periclita buna funcţionare a instituţiei de învăţământ superior.

Noua metodologie prevede posibilitatea obţinerii unui al treilea mandat pentru rectorul actual, prof. univ. dr. Vasile Işan, dacă acesta s-ar retrage din funcţie chiar şi cu o zi înaintea alegerilor.

Mai mult, s-a introdus limitarea accesului studenţilor la funcţiile de reprezentare cât şi impunerea unui control asupra studenţilor reprezentanţi în situaţia în care aceştia ar deveni incomozi şi ar contesta anumite decizii. Studenţii sunt obligaţi să aibă minimum media 8 şi să nu aibă restanţe pentru a-şi putea reprezenta colegii în Senatul Universităţii şi în consiliile facultăţilor. Aceasă prevedere încalcă în mod flagrant Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011 care, prin articolul 203 aliniatul 4 stipulează că „statutul de student reprezentant nu poate fi condiţionat de conducerea universităţii”.

Studenţii solicită ca alegerile să fie organizate la începutul celui de-al doilea semestru, iar nu în sesiune, astfel încât ei să poată participa la alegeri fără a fi constrânşi de examene. De asemenea, ei cer organizarea de alegeri separate pentru reprezentantul studenţilor în Consiliul de Administraţie, precum şi includerea reprezentanţilor studenţilor în consiliile departamentelor, unde se stabilesc planurile de învăţământ, cu statut de membri observatori sau invitaţi, fără drept de vot.

„Senatul Universităţii nu trebuie să uite că noi, studenţii, reprezentăm 93% din comunitatea academică, chiar dacă avem o pondere de vot de doar 25%. Profesorii există ca noi să dobândim o educaţie superioară spre ridicarea acestei ţări, iar nu studenţii ca profesorii să aibă un mijloc de existenţă! Nu vrem ca patru ani de zile să fim conduşi de aceleaşi persoane care au luat decizii păguboase şi care acum încearcă prin toate mijloacele posibile să ne determine să nu contăm deloc în procesul de alegeri. Nicio instituţie de învăţământ superior nu se poate sustrage de la respectarea legii, iar ultima dată când verificasem, Universitatea «Cuza» nu era proclamată republică separatistă!” a declarat Silvian-Emanuel Man, preşedinte Liga Studenţilor (LS IAŞI).

Proiectul Metodologiei de organizare a alegerilor pentru funcţiile de conducere academică din UAIC

Memoriul Ligii Studenţilor (LS IAŞI)

foto: uaic.ro